Blue Monday

Jelle Gordyn 2013 België 14 '
Na vele jaren ontmoeten Jonas & Merel elkaar opnieuw. Ze besluiten om samen de dag door te brengen, waar oude herinneringen terugkomen en nieuwe gebeurtenissen ontstaan.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Film Fest Gent 2013
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2013
  • Brussels Film Festival 2014
  • Filmfestival Oostende 2014
  • Ciné Public 2014
06.12.2013 Annabel Debaenst

Jonas (gespeeld door Wouter Hendrickx) begeeft zich hand in hand met een vreselijk humeur door een doe-het-zelfzaak en botst daar na een conversatie met de bitse slotenmaker plots op Merel, vertolkt door de mooie en frisse Line Pillet (in 2012 furore makend in 'Little Black Spiders'). De ontmoeting maakt een onuitgesproken en vreemd einde aan het gesprek met de slotenmaker en doet uiteindelijk meer opflakkeren dan verwacht.

De twee belanden op café. Tijdens het gesprek halen ze herinneringen op uit een ver, gedeeld verleden. Terwijl de blikken onstuimig, speels worden en de wederzijdse reacties schattig, dringt het tot ons, de kijker, door dat we langzaamaan op een afkooksel van een matige stationsroman aan het dobberen zijn. De conversaties evolueren van flirterig naar afgevlakt. Wanneer de twee elkaar aan het einde van de avond en in de gietende regen passioneel een abrupt vaarwel kussen, blijft er voor de kijker niet veel over. Of we aan het begin staan van een heimelijke affaire is te betwijfelen.

Jelle Gordyn kan de acteurs, het camerawerk, de montage en de fotografie op elk moment afvinken als goed tot zeer goed. Maar wat ontbreekt in 'Blue Monday' is een meerwaarde, een boodschap. Is echtelijke trouw breekbaar, is een scheve schaats snel gereden? Of is de meest deprimerende dag van het jaar,  de "blue monday" waarnaar de titel verwijst, nooit zo ver weg? Het is jammer dat het verhaal er niet echt in slaagt dit duidelijk te maken.

'Blue Monday' dobbert daardoor nog net iets te veel op een braaf, voorspelbaar karakter in plaats van op een memorabele inhoud of emotie.