Bluf!

Cecilia Verheyden 2009 België 33 '
Vijf jongeren vallen ten prooi aan een gokverslaving.
05.09.2014 Carmen van Cauwenbergh

In haar vorige film 'Ou quoi' behandelde Cecilia Verheyden het levensverhaal van een broer en zus die zich het criminele milieu storten om te overleven. In 'Bluf!' volgt ze vijf jongeren die ten prooi vallen aan een gokverslaving. Geen rozengeur en maneschijn dus, in Verheydens films, al kijkt 'Bluf!' een stuk lichtvoetiger.

Vincent en Alex zijn twee broers die niet veel om handen hebben. Alles verandert wanneer ze Sasha leren kennen. Thomas kan zich niet vinden in de seksuele escapades van zijn vader en stort zich samen met zijn vriendin Yoko in het online gokken. Sasha zelf heeft niet de meest gelukkige jeugd en moet het geld voor een schoolreis zelf bijeen zien te rapen. Zij leert de anderen de wereld van het gokken kennen en terwijl alles in het begin heel onschuldig begint, stuurt zij het hele spel de verkeerde richting uit. Want wie steeds meer een meer wil, moet vroeg of laat eens tegen de lamp lopen. De enige die de kinderen voor zichzelf probeert te behoeden is Peggy, lerares Frans, maar zij kan niet op tegen Bono, de gestoorde cafébaas die de groep een zaal aanbiedt om te pokeren en hen geld leent wanneer nodig. Alleen is hij niet zo menslievend en gebruikt hij harde middelen om zijn geld terug te krijgen.

Cecilia Verheyden werkt iedere verhaallijn zorgvuldig uit, zonder ze voor elkaars voeten te laten lopen, en neemt genoeg tijd om elk van de personages onder de loep te nemen. Elk hebben ze hun eigen aandeel binnen de opbouw van het scenario; Sasha is de spil van het verhaal en zorgt voor een eerste wending, Bono brengt de groep vrienden in nog grotere problemen en daardoor ook het verhaal in een versnelling. De jongeren zelf hebben elk hun eigen problemen en redenen om zich op het gokken te storten, wat Verheyden ook duidelijk en sober weet uit te werken.

Ook al is niet iedere acteerprestatie even sterk, iedere dialoog even scherp geschreven en schuilen er hier en daar een paar minder geloofwaardige details, toch is 'Bluf!' een overtuigende neerslag van een groep jongeren die elk op hun eigen manier met deze problematiek omgaan. Ook is Verheyden iets te enthousiast geweest in het gebruik van de muziek. Waar deze op bepaalde momenten het verhaal een verleidelijke ondertoon geeft en ons duidelijk maakt hoe de adrenaline van het gokken voelt, is ze op andere momenten overbodig en dubbelop. Anderzijds valt dit alles goed te kaderen binnen het doel van deze geslaagde opdrachtfilm, die expliciet naar scholieren is gericht maar nooit betuttelt.

Nog een extra vermelding voor Sofie Decleir die met haar kleine rol als moeder van Sasha toch weer een schitterende acteerprestatie weet neer te zetten.