Boi

Anthony Nti 2016 België 15 '
Twee jonge Bulgaarse broers moeten werken voor hun oom die metaalschroot verzamelt in België. Tijdens een werkdag wordt hun relatie getest.

Awards & selecties

  • Juryprijs Film Fest Gent 2016
  • Publieksprijs Film Fest Gent 2016
  • Persprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016
  • Beste Debuut Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016
18.10.2016 Jan Sulmont

Met 'Boi', ondertitel ‘Fight!’, maakte Anthony Nti aan het RITCS een subtiele parel die op het Film Fest Gent 2016 de Publieksprijs won in de competitie tussen Belgische studentenkortfilms. Leuk dat in Gent de Waalse films niet worden weggestopt in een categorie ‘buitenland’, want in België worden wel meer talen gesproken. Tot Bulgaars toe, zo merken we in 'Boi'. Het is de taal van straatschoffies Boiko en Luka.

De kleinste is een showkikker annex mini-pasja, inclusief aantrekkelijk vettig lachje, de grote een valse slome. Ze vullen hun dagen met helpen op een metaalschroothoop, winkelbediendes bedriegen om paprikachips te scoren en kop of munt te spelen om te zien welke kant het vandaag weer opgaat.

Regisseur Nti wou graag werken met de Bulgaarse gemeenschap in Gent, die vaak rondhangt aan het station Dampoort. Met de hulp van stadslabo vzw Jong kwam hij met hen in contact. Hij vond twee (kleine) rasacteurs en de film die daaruit resulteerde, is uiteindelijk ook ter plekke vertoond – je leest het mooie verhaal in een (nogal lang uitgesponnen) interview op de webstek van Open VRT.   

Samen met Chingiz Karibekov schreef Nti een heel klein verhaal, waarin weinig gebeurt. De camera zit meestal dicht op de huid van de aanmodderende broers. Soms zijn films met die kenmerken beklemmend zonder meer. Maar kijk: het sociaal-realistische is hier allerminst mistroostig en de onderhuidse thema’s voelen universeel. De dagelijkse struggle for survival, vriendschap & andere morele dilemma’s: die thema’s zitten impliciet en nooit zwaarmoedig verweven door deze would-be banale avonturen. Dat heet een huzarenstukje.

Daarna volgt nog een kers op de taart: de epiloog bestaat uit een bijzonder smaakvolle zwart-wit animatie door Remy M. Ndow, op wiens Instagramaccount je ook zijn pakkende poster vindt voor Anthony Nti’s vorige kortfilm 'Kwaku'. Die werd opgenomen in Ghana, vertoond op Clermont-Ferrand én won twee prijzen in Verona. Nti is dus getraind in het valiezen vullen, een skill die door 'Boi' enkel verder kan worden ontwikkeld.