Carrousel

Jasmine Elsen 2020 België 10 '
Een vrouw zit opgesloten in haar routineuze leven. Maar nieuwkomers doorbreken haar routine en ze voelt zich aangevallen. Ze trekt zich terug en wordt agressief.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Anima 2020
  • Kortfilmfestival Leuven 2020
  • Ensors 2020
21.02.2020 Arne Reszczynski

Jasmine Elsen kennen we nog van haar RITCS-afstudeerfilm 'Kastaars' waarmee ze een Wildcard van het VAF in de wacht sleepte. Individuen, geïsoleerd in hun eigen wereld is een thema dat ook terugkeert in haar nieuwe kortfilm ‘Carrousel’.

We komen terecht in een klein, eentonig wereldje. Enkele struikjes en verdorde boompjes vormen het landschap waarin een jongedame geroutineerd haar ding doet. Elke dag passeert ze een fontein waar een man vredig een pose aanneemt. Naar gewoonte doet ze enkele toertjes op de draaimolen. De accordeonspeler die de attractie begeleid, wordt beloond met een bloempje. Maar wanneer enkele indringers roet in haar gestructureerd leven gooien, zet ze alles op alles om haar microkosmos te beschermen.

Haar gevoel van angst en woede valt te begrijpen: indringers vernielen dingen, scheppen chaos en vermoorden zelfs dierbaren. Al vervaagt dat begrip wanneer Elsen de andere kant van het verhaal laat zien. Van de pastelkleurige 2D-wereld worden we gekatapulteerd naar een veel gesatureerder 3D-decor. Een vormelijke switch die duidelijk het onderscheid aangeeft tussen de twee perspectieven. De 'indringers' die het grote gevaar vormen voor haar maatschappij zijn zich namelijk van geen kwaad bewust: de twee verliefde kraaien fladderen vrolijk rond, genietend van de rijkdom, en blind voor de frustraties van het meisje. 

Elsens verhaal is een mooie metafoor voor de moeilijkheden die we ondervinden wanneer nieuwe individuen — met vreemde gewoontes, een andere cultuur en tegengestelde denkwijzen — je wereldje betreden. Met een vleugje humor reflecteert Elsen zo op de polarisatie die alomtegenwoordig is in de hedendaagse samenleving. We geven de andere niet snel kansen en kijken met oogkleppen naar wat we zelf gewend zijn en als normatief beschouwen.

'Carrousel' is dus een film gemaakt voor deze tijd: open voor interpretatie, maar met een verstaanbare boodschap voor iedereen.