Cologne

Kaat Beels 2004 België 20 '
De getrouwde Frank en zijn vriendin Alex gaan een weekendje naar zee. Franks 'andere leven' blijft een storende factor die Alex dwingt tot meer ingrijpende maatregelen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Best Belgian Short Film Fest Gent 2004
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2004
12.12.2005 Jan Sulmont

Frank en Alex delen een onmogelijke liefde. Want Frank heeft naast Alex ook nog een écht gezin. De twee trekken er op uit, op zoek naar privacy. Maar die lijkt - met dank aan de gsm - zelfs op een hotelkamer niet echt te vinden.

Wat volgt is een zoektocht naar liefde en macht, en een einde dat er niet om liegt. Een originele benadering, geïnspireerde regie, uitstekende casting, ontroerende en verrassende sfeer. Op de Belgische Kortfilmcompetitie van het Filmfestival Gent 2004 kreeg 'Cologne' naast de hoofdprijs ook heel wat mooie complimentjes gepresenteerd. In datzelfde jaar was de jury van het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven het hiermee eens.

En daar zit wel wat in. De plaatjes zijn dikwijls mooi, de verhaalwendingen op zijn minst verrassend. En de acteerprestaties van zowel Sara Deroo als Geert Van Rampelberg zijn meer dan enkel goed. Maar toch mist 'Cologne' juist dat tikkeltje dat hem tot onbetwistbare prijzenwinnaar maakt. Het geschetste portret is intiem, en de vertelling onvoorspelbaar emotioneel. Dat past perfect bij het weinig rationele gedrag van Alex. Maar juist deze onberekenbaarheid leidt soms tot een vrijgeleide qua fantasie. De gebeurtenissen wankelen soms op de rand van het gratuite.

Desalniettemin pákt 'Cologne', ondermeer door de extreme close-ups van de hoofden van de twee protagonisten. Obsessie bestaat, Beels heeft het bewezen.