Corps Perdu

Lukas Dhont 2012 België 16 '
Miller is een jonge ballerino die voor een internationale danscompetitie in het buitenland vertoeft. Na de wedstrijd blijft hij alleen achter op zijn hotelkamer en ervaart hij de eenzaamheid gekoppeld aan zijn ambitie.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Juryprijs (Brussels Short Film Festival)
  • Palm Springs
  • Ciné Public 2013
  • Speciale Vermelding (Film Fest Gent)
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012
05.09.2014 Sarah Skoric

Miller, een jonge balletdanser, verblijft voor een danscompetitie in een of ander buitenlands hotel. Eenzaamheid troef, de camera volgt de lijnen van zijn lichaam als hij ligt, zoomt in tot de poriën van zijn huid. Geen woord wordt er gesproken, dat het een Vlaamse acteur is valt enkel op aan zijn accent later in de film, wanneer hij Frans spreekt of Engels. Plots komt de jonge Jerome zijn kamer binnengevallen, op vlucht voor de politie.

De contrasten zijn groot tussen de verfijnde Miller en de stoere Jerome, het is Miller die zich duidelijk ongemakkelijker voelt op zijn eigen kamer dan de onverwachte gast. Lukas Dhont wou "een ontmoeting creëren tussen twee personages die elkaar in de realiteit misschien niet zouden ontmoeten”. Ondanks de tegenstellingen groeit er  een soort appreciatie en bewondering tussen beiden. Van klassieke balletmuziek via nachtelijke tochten over verlaten treinsporen naar de ontlading met pounding pounding technomusic.

De regisseur koos ervoor om de film te laten dragen door enkel twee hoofdpersonages (Miller wordt gespeeld door de jonge Jelle – 'Noordzee, Texas' - Florizoone), door de stiltes tussen hen. Terecht voelde hij aan dat elke toevoeging teveel zou zijn geweest. Het lichtspel komt ongeforceerd over en de contrasten en evoluties zijn goed ingebed. 'Corps Perdu' werd als eindwerk ingestuurd naar de Studentenkortfilmcompetitie op het Filmfestival van Gent 2012 en ging er lopen met een eervolle vermelding.