play

Dag Opa

Jeroen Dumoulein 2006 België 15 '
Een jongetje moet van zijn ouders zijn kamer afstaan als zijn immer sigaarrokende opa bij hen in huis komt wonen. Hij is daar niet blij mee en besluit zijn opa het leven zuur te maken met flauwe pesterijen.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Brussels Short Film Festival 2006
07.06.2006 Jan Sulmont

Een imposante, continu aan sigaren lurkende Ward De Ravet is de opa van een kereltje (de talentvolle Foeke Van Haver) dat al die rook niet meer kan verdragen. Ze starten een psychologische oorlog en worden daarbij omringd door een zowaar ingetogen Karlijn Sileghem en een typisch groteske Stany Crets.

'Dag Opa' twijfelt tussen ironie en melancholie. In combinatie met de fifties schorten en dikke brillen levert dat een inhoudelijk te oudbakken geheel op.

Het leuke uitgangspunt wordt erg lang uitgesponnen en dialoog is er nauwelijks. Cameraman Frank Vandeneeden ('Een Ander Zijn Geluk', 'The Sunflyers') schoot dan wel weer sterke beelden van de elkaar door kieren bespiedende personages. Ook de muziek van Piet Goddaer zorgt ervoor dat 'Dag Opa' een vreselijk betitelde, maar al bij al lekker wegkijkende kortfilm is.