The Dam Keeper

Daisuke Tsutsumi Robert Kondo 2014 Verenigde Staten 18 '
Een jong varken wordt zwaar belast door een belangrijke klus, maar alles verandert als er een nieuwe klasgenoot arriveert.
Voor de kids Oscarfilms

Cast & crew

Awards & selecties

  • Oscar-nominatie 2015
07.06.2015 Niels Putman

Wasco meets verf in dit schattige animatiefilmpje dat niet alleen weet te ontroeren, maar zelf tot ‘niveau: hartverscheurend’ reikt. 

Het varkentje in de hoofdrol wordt in de klas gepest en uitgelachen op straat. Wat de andere dieren in het dorp echter niet weten is dat hij de dambewaker is: een routineuze job die de molen aan de dam in werking stelt en houdt. “To keep the darkness away”, vertelt de stem van Lars Mikkelsen ons aan het begin. Het routineuze wordt al snel doorbroken wanneer een nieuwe klasgenoot de scène betreedt: een vosje met aanvankelijk alleen maar goede bedoelingen én een passie voor houtskooltekeningen.

Quasi woordeloos vertellen Kondo en Tsutsumi een pestparabel aan de hand van een ontluikende 'Frank en Frey'-achtige vriendschap, dit keer tussen een varken en een vos. Maar wanneer een misverstand de kop op steekt, dreigt de “darkness” van aan het begin het over te nemen – alle goede bedoelingen van Vos ten spijt.

'The Dam Keeper' is een toegankelijke animatiefilm dat haar grootste doelpubliek met gemak zal bereiken, maar er een metaforische laag van depressie aan toevoegt voor de oudere kijkers onder ons. Het is die welkome tweede laag die van deze schattige dierenprent meer maakt dan enkel een goed verteld verhaaltje; het is een slimme en bovendien knap vormgegeven (de tekeningen doen denken aan concept art, eerder dan een afgewerkt geheel – maar net daarin schuilt een stilistisch zeldzame sterkte) prent voor jong en oud.

Consequent vertelde oermoraal in een matte dierenstad: ontroerend eenvoudig.