The Day the Dogs Disappeared

Boris Kuijpers Ruth Mellaerts 2017 België 21 '
Wanneer de Franse buldog van de familie Haese verdwijnt, probeert Anna haar geliefden te beschermen. Een gevoel van angst sijpelt langzaam het leven van de familie binnen…

Awards & selecties

  • Genomineerd voor Ensor 2018
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • Prix Jeunesse BIFFF 2018
04.12.2017 Jeroen Van Rossem

Na het succes van hun vorige film 'The Allegory of the Jam Jar', waarmee ze op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven van 2015 zowel de Juryprijs, de Publieksprijs als de Humo Award wonnen, is regisseursduo Ruth Mellaerts & Boris Kuijpers dit jaar opnieuw van de partij in Leuven met 'The Day the Dogs Disappeared'.

Dit keer volgen we een welgesteld, blank gezin dat hun leven in elkaar ziet storten nadat hun hond plots verdwijnt.

De makers putten voor hun verhaal inspiratie uit de Brusselse lockdown van november 2015. Het verdwijnen van de hond is slechts een opstapje naar een groter verhaal rond angst en massapsychose. Wanneer blijkt dat er meer honden zijn verdwenen en er twee agenten van de staatsveiligheid tussenkomen, krijgt de nasleep van de verdwijning van hun trouwe viervoeter een vreemde wending. Het gezin wordt geconfronteerd met absurde instructies van de staatsveiligheid, ondervragingen en zelfs quarantainesituaties. Vooral de vrouw des huizes Anna gaat volledig mee in het verhaal van de twee mannen en lijkt zelfs te twijfelen of haar echtgenoot nog steeds dezelfde man is.

'The Day the Dogs Disappeared' teert op enkele goede ideeën en weet bij momenten een indringende sfeer op te roepen. Toch is het verhaal niet bijster origineel, al proberen Kuijpers en Mellaerts met hun kaf zich van het koren te scheiden door de kijker zo weinig mogelijk antwoorden te geven. Dit zorgt prompt voor de nodige intrige en zit op die manier conceptueel goed in elkaar.

Een spannende en mysterieuze thriller, met hints naar bovennatuurlijke elementen.

Kuijpers & Mellaerts’ nieuwse worp bouwt zich in eerste instantie op als een spannende en mysterieuze thriller, met hints naar bovennatuurlijke elementen. Die klinische sfeerschepping wordt enkele keren doorbroken door een aantal absurde elementen die binnen de rest van de film ietwat onjuist aanvoelen. De grootste boosdoeners hiervan zijn de in het roos gehulde agenten van de staatsveiligheid, gespeeld dor bekende koppen Boris Van Severen en Peter De Graef. Zij spelen hun rol overtuiged, maar hun aura voelt aan alsof ze uit een andere film lijken te komen. Het haalt de geloofwaardigheid van de plot naar beneden en breekt hier een bepaalde manier de suspension of disbelief.

Dat heikele punt daargelaten, is 'The Day the Dogs Disappeared' een spannend en knap gefilmd relaas over de kracht van paranoia.