De Reconstructie

Timeau De Keyser Pieter Dumoulin 2015 België 20 '
Een reeks gebeurtenissen volgen elkaar op wanneer een jager een dood lichaam vindt in een woud. De jager begrijpt het vreemde schouwspel niet en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij het opneemt voor de onbekende dode.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Filmfestival Oostende 2016
  • Love At First Sight 2016
13.09.2016 Jan Sulmont

Jan Bijvoet ('Borgman', 'Embrace of the Serpent'), wat een acteur toch. Zijn spel is wat 'De Reconstructie' van het voorspelbare redt.

Als een jager in een bos –mutsje op, ruitjeshemd - stuit hij plotsklaps op een lijk. Dat ligt ineengezakt tegen een boom, de handen open als een Jezusfiguur. Aan zijn schoot evenwel geen lammetje, wel een geweer. Later die nacht blijkt het lijk versleept. Waar is het naartoe? Wie zijn de mannen in jeeps met felle spots op het dak?  

De duistere nachtscènes zijn lekker spooky verlicht, het wordt dus gespannen turen naar wat volgt. Maar zoals in wel meer films zonder dialoog konden sommige stukken wat strakker geknipt. Geregeld staart de camera van onder naar boven, vanop het mos tussen de takken van de bomen de hemel in - je waant je bijna in 'To the Wonder' van Terrence Malick.

Toch is 'De Reconstructie' bij momenten best spannend. Een beheerste Bijvoet brengt ook zonder woorden veel nuance, een perfecte pivot midden bizarre gebeurtenissen. Is hij een slachtoffer, een onbetrouwbare verteller, een fantast? Een Judas of een Simon van Cyrene? Nou ja, echt veel doet het er niet toe, voor je het weet volgt een verrijzenis.