De Vijver

Jeroen Dumoulein 2014 België 15 '
Een meisje van twaalf woont samen met haar tante en haar afwezige moeder in een groot oud kasteel op een afgelegen domein. Het meisje is geïntrigeerd door de grote donkere vijver achter het huis.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • BIFFF 2015
  • Filmfestival Oostende 2015
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • Vlaams Filmfestival 2015
  • etc.
07.06.2015 Ils Huygens

Christiane en haar moeder wonen in een groot kasteel samen met een strenge maar toegewijde tante die de zorg voor Christiane’s moeder op zich neemt. Achter het kasteel ligt een vijver in wiens zwarte diepte een geheim verscholen ligt. Hoewel het haar verboden is naar het water te gaan oefent de vijver een enorme aantrekkingskracht uit op Christiane.

Na een lange en trage introductie komt de film met een aantal sterke huivermomenten op de proppen die het verwachtingspatroon in de richting van het haunted house genre sturen. Maar 'De Vijver' kiest ervoor om daarna vooral te focussen op het centrale familiedrama. En hoewel het bovennatuurlijke wel een rol speelt hierin maakt het mysterie toch meer en meer plaats voor drama.

'De Vijver' ademt een laat-19e eeuwse sfeer uit vol weemoed, nostalgie en treurnis. Alles in het kasteel is doordrongen van de neerslachtige gemoedstoestand van Christiane’s moeder. Regisseur Jeroen Dumoulein weet de zwaarmoedige, kille sfeer met zijn beeldvoering en scenografie op een overtuigende manier voor ons te evoceren. Maar in de laatste helft verliest de film zich wat in zijn theatrale dramatiek. De sterke sfeerschepping ten spijt blijf je als kijker daardoor toch enigszins op je honger.