play

Deep Space

Bruno Tondeur 2014 België 7 '
Brandon is belast met zijn eerste intergalactische missie: het vinden van een nieuwe intelligente soort. De astronaut worstelt mentaal en fysiek met zichzelf.
Animatietoppers #KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • Shortscreen 2015
  • Best Animation Clermont-Ferrand 2015
  • Anima 2015
  • FIFF Namen 2015
07.06.2015 Sarah Skoric

Een intergalactische missie, op zoek naar intelligent leven. Dat is de opdracht die ruimte-astronaut Brandon in 'Deep Space' van zijn dolletjes-verrukte baas krijgt, wanneer hij vrouw en kind achterlaat en in zijn ruimtemobiel stapt. Eens geland, ontdekt hij op de nieuwe planeet wel leven, maar niet direct 'intelligent' leven. De verschillende soorten slurfachtige wezens die er wonen, houden zich voornamelijk, nuja, uitsluitend bezig met eten en met wat je een gezond voortplantingsgedrag kan noemen.

Geïsoleerd van enig menselijk contact kan Brandon alleen maar fantaseren wat zijn vrouw ... zou doen ... als ze ... bij ...  hem ..... was. Maandenlang - als we de steeds meer met baard gevulde astronautenhelm mogen geloven - observeert, verzamelt en registreert hij met zijn handycam de plaatselijke flora en fauna. De astronaut zal moeten strijden, "zowel mentaal", klinkt het bij de filmmakers van 'Deep Space', "als fysiek, met héél zijn zijn"  tegen de buitenaardse verleidingen. 

Tondeur staat al bijna synoniem voor een goede vettige portie buitensporigheden. Was dat in zijn afstudeerwerk 'Maintenant il faut grandir' nog met in de hoofdrol een pornoverslaafde teddybeer die vooruitkijkt naar zijn date met chatpartner ‘cutieflower’, dan is het in 'Deep Space' door de vele openingen die gevuld worden. Constante is de dialoogloze animatie waarin Tondeurs fantasierijke protagonisten zich bewegen, met enkel old school game-/nintendogeluiden op de soundtrack.

'Deep Space' duurt met haar zeven minuten net niet te lang. De hoekige, buitenaardse flora strijkt Tondeur neer met diepgroene, rode en blauwe gekraste penstreken. De wezens die er wulps in rond dartelen, samen met de tekenstijl én de muziek maken Tondeur tot een van de most promising Belgische animatiemakers. Wat nationaal (Tondeur werd zowel voor 'Deep Space' als voor 'Maintenant il faut grandir' bekroond op Anima festival) als internationaal wordt opgemerkt, want zo won Tondeur begin 2015 de prijs voor beste Franstalige animatie op ’s werelds grootste kortfilmfestival Clermont-Ferrand.