Dry sea

Bart Bossaert Yves Bex 2020 België 11 '
George wordt achtergelaten door zijn vrouw en dochter, die niet meer in een uitgedroogde zee willen leven. Ook al wil hij ze niet verliezen, hij vindt niet de kracht om een einde te maken aan zijn verleden als visser. Helemaal alleen blijft George zijn oude vissersboot onderhouden, zoals hij elke dag doet.

Cast & crew

Awards & selecties

 • Best Animation Award Bristol Independent Film Festival 2020
 • Drama & Complicated Lives Palm Springs International Animation Festival 2021
 • Best Animation Award Unrestricted View Film Festival 2021
 • Ensors 2020
 • Filmfestival Oostende 2021
 • Anima 2021
 • Lublin Filmfestival 2020
 • Flickfair 2020
 • Bolton International Film Festival 2020
 • Kortfilmfestival Leuven 2021
 • Brussels Short Film Festival 2022
19.06.2021 Matthias De Bondt

Dry sea', de nieuwe animatiefilm van Yves Bex en Bart Bossaert, kreeg niet alleen een nominatie als Beste Kortfilm bij de Ensors, maar reisde de laatste twee jaar ook zowat de halve wereld met een festivalparcours om U tegen te zeggen. Het verbaast dan ook niet dat de animatiefilm werd uitgenodigd als opener van de kortfilmcompetitie tijdens FFO Night van Filmfestival Oostende in 2021.

We ontmoeten George, een eenzame schipper wiens vrouw en dochter hem voorgoed hebben verlaten. Zoals de titel al doet vermoeden, leeft George nabij een opgedroogde zee. Zijn dagelijkse en ietwat zinloze taak bestaat uit het onderhouden van zijn op het strand aangespoelde boot. Veel meer kan hij namelijk niet doen. Want wat is een schipper zonder de zee?

Bex en Bossaerts film is een intiem, persoonlijk portret van een man wiens identiteit van hem is afgenomen en die zijn zingeving plots radicaal in vraag stelt. George is niets meer dan een leeg omhulsel, een schemering van de man die hij ooit was. De nutteloze karweien die hij toch maar uitvoert, zijn een houvast en houden hem weg van een existentiële afgrond. Er is een hevige storm nodig — letterlijk en figuurlijk — voor hij zich daar bewust van wordt en besluit zijn vorige leven de rug toe te keren. Dan pas is hij klaar voor een verzoening met zijn vrouw en dochter.

De levenloze setting van de uitgedroogde zee voelt haast post-apocalyptisch aan.

De animatiefilmers vertellen dit ingetogen verhaal uiterst geraffineerd, met prachtige animatie, strakke composities en een uitgebalanceerde montage. Opmerkelijk hoe zij er in slagen op nog geen tien minuten tijd zo’n complexe diepgang te creëren. We kunnen alleen maar gissen wat Bex en Bossaert in hun mars hebben wanneer ze de tijdsduur van een langspeelfilm krijgen.

De levenloze setting van de uitgedroogde zee voelt haast post-apocalyptisch aan. Het lijkt niet enkel een veruiterlijking van George’s psychologische toestand, maar ook een impliciete verwijzing naar wat de mensheid te wachten staat als we onze machtsrelatie met de natuur niet dringend herzien. In een vijandig klimaat dat zich niet leent tot natuurlijk leven en waar geen harmonie tussen natuur en mens bestaat, heeft ook de mens zelf nauwelijks bestaansrecht.

Het Aralmeer op de grens van Kazachstan is een duidelijke inspiratie voor die setting. Vanaf de jaren zestig besloot de Sovjet-Unie dit meer droog te leggen om de bewatering van irrigatiesystemen voor de katoenteelt mogelijk te maken. Deze beslissing had desastreuze ecologische gevolgen waardoor het meer vandaag niets meer voorstelt dan een aantal waterbekkens. 'Dry sea' voegt verbeelding toe aan deze voetnoot in de wereldgeschiedenis doorheen George’s persoonlijke strijd. Niet het politieke pamflet, maar wel een sensibel en gevoelig verhaal raakt de kijker. Dat begrijpen Bex en Bossaert maar al te goed.