Dutchgaria

Capucine Muller 2019 België 12 '
Een Franstalig meisje verhuist naar een vreemd land, Dutchgaria. De nieuwe taal en gewoontes maken het haar moeilijk om te integreren.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Filmfestival Oostende 2019
  • Anima 2020
05.03.2020 Arne Reszczynski

Een Franstalig meisje belandt in het vreemde Dutchgaria. Zonder de taal te beheersen moet ze in deze gelijknamige afstudeerfilm trachten haar plan te trekken in het voor haar onbekende land.

De Franse Capucine Muller studeerde aan verschillende Europese scholen waaronder MOME (Hongarije) en ESAAT (Frankrijk). Later rondde ze haar Master animatie af aan het Gentse KASK, met deze, zo gokken wij, semi-autobiografische afstudeerfilm over taal- & cultuurbarrières als resultaat. Een extra persoonlijke touch: Muller sprak zelf de stem in van de protagonist.

Een gesprek met de loketbediende, de machines in de wasserette aan de praat krijgen, de bus nemen: eenvoudige, dagdagelijkse dingen zijn lang niet meer zo evident wanneer je steeds oploopt tegen een taalbarrière. Dat ervaart het jonge meisje wanneer ze als nieuweling verzeild raakt in een hoop misverstanden.

In ‘Dutchgaria’ keren enkele eigenaardige types steeds terug. Van een trio klassiek geschilderde figuren in een perte total gereden wagen tot een gestoorde toiletdame of een pizza-bezorgende trol. Mullers film zit vol absurde maar humoristische taferelen, waardoor je de chaos en verwarring van het hoofdpersonage nog beter begrijpt. Hopeloos verdwaald gaat ze op zoek naar iemand die haar kan helpen haar weg te vinden in dit bizarre land.

Muller neemt ons mee op een ordeloze maar humoristische reis, volledig bekleed in haar eigenzinnige stijl. Daarbij gaan eenvoudig geïllustreerde mannetjes in interactie met visueel complexere uitgewerkte figuren. Elk frame is daardoor rijkelijk gevuld met kleur, vormen en beweging. Allemaal troeven voor een hectisch avontuur dat je als kijker niet anders kan dan meebeleven.