Eénenéén

Ine Van de Velde 2020 België 7 '
In een metafysische ruimte, tasten twee op elkaar lijkende wezens hun gelijkenissen en verschillen af. Er ontstaat een subtiel spel tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid.

Cast & crew

Awards & selecties

  • JEF Festival 2021

Tags

02.02.2021 Jana Dejonghe

Twee witte vlakken ontstaan uit een zwarte achtergrond, ontwikkelen zich tot herkenbare figuren en ontdekken vervolgens zichzelf en elkaar. Ine Van de Velde bezorgt haar experimentele KASK-masterfilm een psychologische kwinkslag.

Vloeiende bewegingen, een elementair kleurenpalet en zonder tekst: dat zijn de ingrediënten voor deze symbolische film zonder franjes. In deze zwart-witte metafysische ruimte wordt kleur gereserveerd voor details die in contrast staan met de rest van de film en net heel tastbaar zijn. Alles is netjes overwogen, zie ook de titel ‘éénenéén’. What you see is what you get.

In ‘éénenéén’ spreken louter de beelden. De twee figuren interageren met elkaar, waarmee Van de Velde heel wat thema’s sugereert: zelfontdekking, grenzen stellen, (on)afhankelijk zijn. De pyschologie is, net zoals de vorm, tegelijk helder — de ontdekking van de ander gaat gepaard met persoonlijke groei — maar ook abstract, waardoor de kijkervaring zeer persoonlijk wordt. Aan de hand van vlotte en verrassende animatie reikt Ine Van de Velde stof tot nadenken aan, over onze relaties en ons bestaan.