Everything will be fine

Joachim Dejonghe 2021 België 22 '
Een alleenstaande moeder die de eindjes aan elkaar moet knopen, wordt voor een dilemma geplaatst door een wel erg ongewone ontslagronde op het werk.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Filmfestival Oostende 2021
19.06.2021 Matthias De Bondt

Everything will be fine', ofwel: alles komt wel goed. De titel van Joachim Dejonghe’s nieuwste kortfilm lijkt een motto waar wel wat meer mensen naar mogen leven. Wat er ook gebeurt, alles komt altijd goed. Relativering is een belangrijk ingrediënt in het recept voor levensgeluk, iets wat iedereen af en toe dreigt te vergeten. Toch is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien, zeker in het geval van Justine, het hoofdpersonage van Dejonghe’s film, en haar precaire werksituatie.

De Vlaamse werkvloer en haar cultuur tussen collega’s was eerder al een bron van inspiratie voor Dejonghe. Zijn vorige kortfilm 'Bottom-Up' speelt zich eveneens af in het bedrijfsleven, met in de hoofdrollen Jelle De Beule en Clara Cleymans. Maar waar 'Bottom-Up' een tragikomedie was, legt ‘Everything will be fine’ duidelijk de focus op drama.

Justine is een alleenstaande moeder van twee die het financieel moeilijk heeft. Wanneer haar werkgever met een ridicule procedure komt aandraven om een werknemer te ontslaan, weigert Justine hieraan mee te werken. Haar integriteit staat op het spel en hoe zwaar ze het ook mag hebben, die verkoopt ze voor geen geld van de wereld. Al zeker niet aan de duivel.

Je zou je haast afvragen of het kapitalistische métro-boulot-dodo systeem nu werkelijk het beste overlevingsmiddel is dat de mensheid in gans haar geschiedenis wist te ontwikkelen.

Dejonghe slaagt erin om een geloofwaardige werkvloer-microkosmos neer te zetten, die pijnlijk herkenbaar aanvoelt. Een management dat geen feeling heeft met zijn werknemers, hypocriete collega’s die zonder twijfel een mes in elkaars rug steken en banale, voorspelbaar afmattende gesprekken voeren. Je zou je haast afvragen of het kapitalistische métro-boulot-dodo systeem nu werkelijk het beste overlevingsmiddel is dat de mensheid in gans haar geschiedenis wist te ontwikkelen. Helaas, zoals deze kortfilm aantoont, valt daar blijkbaar nauwelijks aan te ontsnappen.

Het is voor Justine wel degelijk zaak te overleven, zelfs met een fulltime job komt ze met het einde van de maand amper rond. Hoewel Dejonge’s film bij momenten luchtig overkomt, beeldt het verhaal toch een uiterst erbarmelijke situatie uit. We dreigen al te vaak die vierde wereld, de onderklasse van het Westen, te vergeten. Alsof armoede enkel elders bestaat.

Dejonghe heeft duidelijk voeling met sociale thema’s en slaagt erin die te verwerken in een film die niet te zwaar op de hand is — een bewonderenswaardige balans. Hoewel af en toe de dialogen wat houterig overkomen en de personages dreigen stereotypen van zichzelf worden, weet 'Everything will be fine' op de juiste momenten te raken en ontroeren.