play

Explode RU486

Jesse De Greef 2006 België 20 '
In de nabije toekomst is de fysieke realiteit volledig vervangen door de virtuele. Maar dan worden twee echte mensen verliefd op elkaar.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Beste Debuut Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2006

Tags

11.12.2006 Hans Martens

Nami and Sony zijn geliefden. Toch hebben ze elkaar nooit lijfelijk ontmoet. In een digitaal gekleurde toekomst is videofonie het enige middel tot menselijk contact. De fysieke wereld moet plaats maken voor een elektronisch gesimuleerde realiteit. Het individu geraakt hierin volledig geïsoleerd. Vandaar ook de drang van de twee protagonisten om te ontsnappen. Een zoektocht naar vrijheid en lichamelijk contact.

Inhoudelijk is het futuristisch cultuurpessimisme van klassiekers als '1984' en '2001: Space Odyssey' nooit ver weg. Deze zweem van paranoia wordt gedrenkt in een inventieve visuele stijl die voortdurend flirt met hedendaagse videokunst.

In de eerste helft van de kortfilm is de cameravoering relatief statisch. De vele shot-reverse-shots brengen de personages continu van dichtbij in beeld. Het decor is op die manier nauwelijks te zien, maar het suggereert toch bijzonder veel. In combinatie met experimentele achtergronden en beeldstoringen wordt probleemloos het gevoel van een omvattend technologisch universum gecreëerd. In het spoor van de protagonisten wint de camera tussendoor even aan vrijheid en slaat hij driftig op hol. Een discrepantie die de tegenstelling tussen een claustrofobisch "binnen" en ruimtelijk "buiten" opmerkelijk vergroot.

Naar het einde toe vergaloppeert het verhaal zich lichtjes in complexiteit. En ook de acteerprestaties zijn niet heel de tijd even secuur. Maar het resultaat blijft toch een knappe kortfilm waarbij dankzij coole - en vooral: slimme - Matrix-effecten met een beperkt budget veel wordt bereikt. Voor een landje dat niet meteen bulkt van het scifi-talent mag het hoopvolle 'Explode RU486' er dus zeker zijn.