Famille Nucléaire

Faustine Crespy 2020 België 19 '
De achttienjarige Jules brengt zijn vakantie door op een nudistencamping aan zee, samen met zijn moeder. De knappe Karim brengt zijn hoofd op hol.

Awards & selecties

  • Beste Acteur Festival Le Court en dit Long 2020
  • Brussels Short Film Festival 2020
  • Seoul International Film Festival 2020
  • Pink Screens 2020
10.09.2020 Jannes Callens

Een alleenstaande moeder trekt met haar twee zonen naar de nudistencamping die nostalgische herinneringen oproept en doet denken aan een liefdevoller verleden, toen alles nog peis en vree was met de vader van haar kinderen.

Op zoek naar teruggewonnen vrijheid en nieuwbakken levensvreugde tracht de mama op de camping met volle teugen te genieten. Haar oudste zoon heeft meer oog voor de vrijwilliger van het plaatselijke Rode Kruis, maar mama weigert haar zoonlief los te laten. Haar weemoedige saudade hindert zijn coup de foudre.

Ook de ironie in de titel (‘Famille Nucléaire’) knipoogt naar het verleden, terwijl steeds duidelijker wordt dat die tijd niet meer terugkomt. De mama grijpt instinctief naar de fles, en vergeet daarbij dat haar jongste zoon nog niet op zichzelf kan letten. Ze houdt halsstarrig vast aan lang vervlogen geluk en komt daarbij vooral haar eigen demonen tegen, maar die hebben vooral ook weerklank op de rest van het gezin.

‘Famille Nucléaire’ is een erg klassiek familiedrama, en wordt nooit echt brutaal. Regisseur Faustine Crespy slaagt er wel in een bepaalde geloofwaardigheid na te streven. Vooral Catherine Grosjean doorspekt haar moederlijke personage met een zekere kwetsbaarheid en trots, maar ook de jonge Louka Minnella overtuigt als bedremmelde verliefde tiener. De INSAS-alumna toont zich zo als een begenadigd acteursregisseur.

Van 8 tot en met 18 april is deze kortfilm te bekijken via Sooner.be, in het kader van de 19e Pink Screens.