play

Forever Now

Kristian Håskjold 2017 Denemarken 18 '
Een koppel besluit om uit elkaar te gaan, maar nog één laatste avond samen door te brengen. Onder invloed van MDMA.
Sterk Scandinavisch

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Best Narrative Short (SXSW 2017)
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • Palm Springs 2017
  • Beste Actrice (Open Place Letland 2017)
  • Beste Regisseur (Nordic International Film Festival)
  • Beste Actrice (Nordic International Film Festival)
  • etc.
12.12.2017 Jannes Callens

Wanneer je geliefde met een benarde grimas en krop in de keel aangeeft eens serieus te willen praten, neemt je hartslag prompt een hogere versnelling. Dat is ook wat Cecile overkomt in Kristian Håskjold’s veelvuldig geprezen en bekroonde kortfilm ‘Forever Now’. Al snel wordt duidelijk dat de tijd van rozengeur en maneschijn tussen William en Cecile voorgoed voorbij is. De chemie is op, ook al zien ze elkaar nog steeds doodgraag. William wil een punt achter de relatie zetten en ook Cecile is het daarmee niet helemaal oneens. De amoureuze cesuur is even pijnlijk als onvermijdelijk.

Het gesprek waarin de olifant in de kamer wordt aangepakt, grijpt meteen naar de keel. De authentieke acteerprestaties van zowel Frederikke Dahl Hansen (Cecile) als Ferdinand Falsen Hiis (William) zijn daarvoor verantwoordelijk. De graad van emotionaliteit in zo’n vroeg stadium van het narratief scheert verrassend hoge toppen zonder te irriteren. Integendeel: we zijn helemaal mee. Iedere kijker zit nu al weemoedig vastgegespt in het karretje van de roetsjbaan der emoties, klaar om een onvergetelijke rit mee te maken.

De eerste ferme duik geeft kriebels in de buik. Cecile stelt voor om de avond samen door te brengen in het gezelschap van een ferme dosis MDMA (aka ecstasy). Zo zou de eindnoot in hun relatie toch nog harmonisch klinken. De netelige situatie zou zo toch met een sausje der liefde bedekt kunnen worden.

In medias res vallen we binnen in de trip van de twee (voormalige) tortelduifjes. Pas dan springt in het oog hoe geniaal de fotografie van Christian Houge Laursen is: de sfeerbreuk wordt niet alleen door de acteurs gemaakt. Ze krijgen steun van een warm en diffuus licht dat hun gesteltenis en perceptie perfect resoneert.

Geniale brok waarachtige intimiteit.

Maar toch valt de prestatie van Hansen en Falsen Hiis niet te onderschatten: de graad van authenticiteit is haast ongeëvenaard. Regisseur Håskjold heeft deze twee natuurtalenten bij elkaar gezocht op basis van de vonken die hun interactie steeds produceert. Ze improviseren er duchtig op los, waardoor de kijker ongetwijfeld meegesleurd wordt in hun intieme moment. In hun trip, los van alle context en dagelijkse beslommeringen, komen de meest eerlijke onthullingen bovendrijven. Alsof de ecstasy hun sterke emotionele band van weleer wederom opwekt door het duo even te isoleren van hun actualiteit. Hun cocon fungeert als een soort vrijplaats waarin zonder enige ballast kan gereflecteerd worden over het verleden, heden en de onzekere toekomst. De intieme momenten worden afgelost door haast dionysische uitbarstingen en vreugdedansjes.

Even lijkt iedereen vergeten waarom Cecile en William de nood voelen elkaar los te laten. Daarom voelt the day after zo ontzettend pijnlijk en ontnuchterend aan. Nadat de ecstasy ons enkele ferme loopings heeft voorgeschoteld, neemt het karretje van de roetsjbaan een wrang tempo aan. Prompt zijn we terug bij het begin, bij de oorzaak van het probleem. Ook de lichtomstandigheden voelen nu koud en onverbiddelijk. Maar wat heeft deze nacht vol intimiteit en emoties teweeggebracht tussen de twee zielsverwanten?

Regisseur Håskjold heeft de film gebaseerd op zijn eigen relatiebreuk, waarin hij met zijn ex-vriendin MDMA nam en vervolgens hun gesprekken capteerde. Dat verklaart naast de improviserende topacteurs en de adembenemende fotografie waarom deze film zo waarachtig aanvoelt. Het is een product van liefde, met veel liefde gemaakt door een maker die dicht bij zijn onderwerp staat.

Enkel de nogal vrijblijvend aanvoelende flashbacks van goede momenten in de relatie doen afbreuk aan het geheel. De emotionele interactie tussen Cecile en William is op zich al genoeg om aan te voelen dat ze een sterke band hadden. Maar dat is slechts een verwaarloosbaar detail en niets mag jullie weerhouden om deze topper geheel gratis online te bekijken.