play

Franky's Princess

Gerlando Infuso 2012 België 4 '
Muziekklip voor een nummer van Emilie Simon.

Cast & crew

05.09.2014 Jan Sulmont

"Franky!  I know you can hear me. I'm hanging onto you and I don't think I'm crazy": op het eerste zicht zijn Emilie Simons lyrics bepaald basic, maar haar electropop swingt wel als de spreekwoordelijke tiet en haar sowieso al hypnotiserende stem klinkt bovendien meer dan doorleefd: Simon droeg haar vijfde album 'Franky Knight' op aan haar in 2009 overleden partner François Chevalier.

Vijf albums: bij onze zuiderburen staat Simon al jaren bekend als een hedendaagse electropop reïncarnatie van Kate Bush, wiens stem ze onmiskenbaar channelt.  In het eerste decennium van deze 21ste eeuw was ze dan ook vaste prik bij de Victoires de la Musique, die in 2014 werden gedomineerd door de Brusselaar Stromae (behalve man en album van het jaar won die met 'Formidable' ook met de beste video, een categorie waarin ook Raf Reyntjes' clip voor 'Papaoutai' was genomineerd).

Gerlando Infuso’s video komt er dus voor een gerenommeerd artieste en bovendien voor een song met autobiografische context. Geen makkie, maar de jonge Brusselaar stond niet bepaald voor zijn proefstuk: als La Cambre student verzamelde hij al vrolijk zo’n vijftien prijzen, zoals de Prix Jury Jeunes op het Festival d’Annecy voor 'Margot' en de publieksprijs op Anima voor 'Milovan Circus'. Met afstudeerwerk 'L’Oeil du Paon' maakte Infuso helemaal naam als kroonprins van macabere stop-motion sprookjeswerelden, vaak somber maar nooit defaitistisch.  

Wij zijn dus fan en op basis van bovenstaande info klaar voor een video donkerder dan die van een depressieve The Knife, maar niks blijkt minder waar. Geen idee wat Gerlando al dan niet intraveneus krijgt toegediend, maar de clip bij dit (vreemd genoeg ook behoorlijk vrolijke) nummer is zijn vrolijkste werk tot nog toe. Geharnaste ridders blazen op trompetten en plegen Daft Punk dansjes rond de damsel in distress.

De theatrale, paarsroze decors krijgen dan wel snel een zwarte gloed, de discobal verlichting en brede glimlach van de stijdbare, herboren heldin rechtvaardigen zelfs roze boa’s. Ter ere van Franky: rock on Emilie!