play

Garden Party

Padden en kikkers op verkenning in een verlaten villa.
Oscarfilms

Cast & crew

Awards & selecties

  • Clermont-Ferrand 2017
  • Oscar-nominatie 2018
28.02.2017 Jeroen Van Rossem

Niet één regisseur, maar wel een zeskoppig team van studenten van het Franse L'École du cinéma d'animation brachten deze animatiefilm tot leven. Vanuit een gedeelde voorliefde voor dieren, maakten zij een geestige animatiefilm over enkele padden en kikkers die op verkenning gaan in een verlaten villa.

Terwijl de amfibieën vrolijk rondneuzen, en een pad in het bijzonder zich maar al te graag tegoed doet aan de etensresten van een feestje, krijgen we als kijker hints dat dit feestje niet zomaar uit de hand gelopen is. Dreigende muziek, kogelgaten in de ramen, een beeld van een pistool: allemaal indicaties dat dit geen exuberante Fortune 500 of Hollywood-villa is. Wat er precies met de eigenaar is gebeurd, ontdekken we in het verrassend, en tegelijk wansmakelijke, einde.

Hoewel de film over de hele lijn vrij luchtig en komisch is, geven de makers 'Garden Party' ook een duister kantje mee. Het verlaten en ontaarde decor heeft zelfs een Apocalyptisch ondertoontje waarbij de natuur, hier voorgesteld door de amfibieën, het terug lijkt over te nemen. Dit schept een leuk contrast tussen de speelse avonturen van de dieren en het duistere verleden van de villa. De swingende jazz muziek die de onthulling begeleidt, zet dit nog eens extra in de verf.

Zelden zie je digitale animatie van zo’n hoog niveau in een kortfilm. Op enkele momenten na, oogt alles bijzonder fotorealistisch. Voor de animatie van het water werden zelfs speciale simulaties en berekeningen gedaan om het zo realistisch mogelijk te laten lijken. De kikkers en padden zijn zowaar levensecht en moeten op geen enkel moment onderdoen voor de dieren uit de werken van Frederik en Michael Palmaers ('Nuru', 'Chopper'). Ook het haast vervallen interieur van de villa oogt bijzonder knap, waardoor je je constant afvraagt of dit alles misschien niet gewoon werd gefilmd in plaats van geanimeerd?

Een spannende trip en vooral een lust voor het oog.