A Gentle Creature

Marc James Roels 2009 België 19 '
Een koppel spendeert hun laatste uurtjes thuis door stoïcijns alle spullen van hun slapende dochtertje te vernietigen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Juryprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2009
  • Beste Belgische Kortfilm Film Fest Gent 2009
  • Melbourne International Film Festival 2010
  • Filmfestival Oostende 2010
  • Nederlands Film Festival 2010
03.12.2009 Ils Huygens

Schrille agressieve strijkers en onheilspellende beelden van een woud gehuld in schemerlicht vormen de korte maar felle openingssequens van 'A Gentle Creature'. Ze voorspellen geen vrolijke film en zetten meteen de toon voor de bevreemdende en ongemakkelijke sfeer die ook in Marc Roels vorige film, 'Mompelaar', zo bij de keel greep. Ook het surrealistisch tintje van beide films roept referenties op naar regisseurs als David Lynch, of dichter bij huis, Fabrice Du Welz.

In een ijskoude vergaderruimte onderhandelt een koppel met officiële ambtenaars over een transactie met een schijnbaar hoge inzet. De moeder lijkt te twijfelen maar er is geen weg terug. Enkele uren later zien we hen thuis spullen van hun driejarig dochtertje opbergen in dozen terwijl de peuter ligt te slapen in een rommelkamer op een zielig matrasje op de grond. Aan de hand van deze brokken informatie, dringt langzaam maar zeker de huiveringwekkende aard van hun beslissing door.

Die onheilspellende beelden van het bos zitten echter ook nog in ons achterhoofd en keren terug als de locatie voor de eigenlijke uitvoering van de transactie die het verhaal een bizarre ritueel-sektarische wending geeft. 'A Gentle Creature' is een zeer duistere allegorie van de mens en de maatschappij.

De film geeft niet al zijn geheimen prijs maar reikt de kijker genoeg elementen aan om zijn eigen interpretatie te maken. Niet alleen geestelijk maar ook fysiek blijft deze kortfilm nog lang nazinderen dankzij de beklemmende sfeer, de donkere fotografie van usual suspect Nicolas Karakatsanis en de intense emotionele gelaagdheid waarin gevoelens als medelijden, verdriet, spanning, horror en afschuw een onbehaaglijke maar broeierige mix vormen.