play

Ghost Eye

Wouter Sel Thijs De Cloedt 2020 België 18 '
Een lusteloze taxichauffeur is levensmoe. Hij worstelt met de zinloosheid van zijn bestaan, een drankprobleem en het uitzichtloze leven in de onderbuik van de samenleving.
#KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020

Tags

09.12.2020 Tom Cuypers

Ghost Eye is de scheldnaam voor een meisje met een oog dat de verkeerde kant op kijkt. Wanneer het hoofdpersonage in een poging haar te vernederen, zelf vernederd wordt, keert hij zich tegen zijn vrienden. Even later verdwijnt het meisje nadat ze een turnleerkracht zou hebben aangevallen, omwille van zijn losse handjes. De proloog zet zo al meteen de toon, doorspekt met een gevoel van onrechtvaardigheid en geweld in een verziekte wereld. Het schuldgevoel dat het hoofdpersonage aan het voorval overhoudt, blijft hem de rest van zijn leven bij. Terwijl hij met zijn taxi de achterbuurten van een grootstad doorkruist en zich zo gedeprimeerd door de onderbuik van de samenleving worstelt, rijgt hij de tragische verhalen aaneen.

Zelfs in dit verlepte universum gaat iets schoons schuil.

Wouter Sel en Thijs De Cloedt kiezen in hun eerste animatiefilm voor een groezelige tekenstijl die subtiel wijzigt doorheen de verschillende episodes. Aan de hand van expressionistische shots, dierlijke gelaten en onnatuurlijke kleuren laat hun grimmige, maar knap gedetailleerde wereld een unheimliche indruk na. Daar draagt ook de monotone voice-over van de bekende Amerikaanse muziekproducent Chris Goss aan bij. De depressie in zijn stem sterkt de existentiële sleur. Die vertelstem brengt echter ook een redundantie mee, want zelfs zonder de beelden krijgen we op die manier het volledige verhaal verteld. Gelukkig blijven de sterk geanimeerde sequenties, voortgestuwd door een pompende soundtrack, steeds boeien.

De Cloedt & Sels animatie voelt zo vuil en onwelkom aan dat na een eerste kijkervaring een wrange nasmaak blijft plakken. Laat dat nu net het punt zijn. Hun wereld, waar we het liefst zo snel en zo ver mogelijk vandaan willen geraken, intrigeert wel. Ondanks alle donkerte, wordt er gezocht naar schoonheid: tederheid wordt gevonden in een lugubere amputatie en een moord verwordt een knappe, haast psychedelische trip. Gebroken zielen vinden uiteindelijk steun bij elkaar, waardoor zelfs de protagonist soelaas ontdekt. Zelfs in dit verlepte universum gaat iets schoons schuil.