Gyre

Charlotte Lybaert 2019 België 19 '
Alice heeft moeite om haar plek in de groep te vinden en beschouwt haar vriendin als de oorzaak. Er ontstaat een onuitgesproken spel van uitdagingen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Film Fest Gent 2019
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2019
  • Ensors 2020
18.10.2019 Jannes Callens

In ‘Gyre’ volgen we de jongvolwassen Alice die tijdens een kamp (details onbepaald en irrelevant) moeite heeft om emotioneel te connecteren met de rest van de groep. Haar beste vriendin probeert haar in de stemming te brengen, maar dat wordt niet altijd zo geïnterpreteerd.

Banale incidenten rommelen en zinderen verder in het hoofd van het hoofdpersonage dat vertolkt wordt door een sterk acterende en gelijknamige Alice de Broqueville (‘Girl’). Maïmouna Badjie neemt op haar beurt de rol van de antagoniserende vriendin met veel flair op zich. Lukas Dhont (‘Girl’) en Tijmen Govaerts (‘Muidhond’, ‘Poor Kids’) krijgen in duo een credit voor de casting.

De banaliteit van het verhaal zorgt allerminst voor ordinaire scènes. Samen met Alice beleven we wat een nostalgisch moment zou moeten zijn op een steeds meer grimmige manier. De film slaagt er zo in om gaandeweg onder de huid te kruipen; ‘Gyre’ nestelt zich vast, en oefent een blijvende invloed uit. Bovendien gebruikt Lybaert het filmmedium op knappe wijze, via een minimalistische maar doeltreffende beeldvoering. Ieder shot wordt gekenmerkt door een gedurfde keuze en een visuele kracht: met verzorgde kadrages en prachtige lichtomstandigheden wordt het fluwelen ‘Gyre’ daardoor meer dan een portret alleen.

Lybaert schuift dramatiek bewust opzij en vertelt dan alsnog veel, zonder onnodige franjes – dat is misschien wel de grootste verdienste van haar film. Ook de muziek van Nils Vermeulen is een schot in de roos. De soundscape onderschijft de knap evoluerende en ongrijpbare mysterieuze spanningsboog van de film.

De jonge regisseuse zorgt ervoor dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen en levert een knappe film af. Naast Film Fest Gent zullen ongetwijfeld nog meer festivals niet blind blijven voor de kwaliteit van haar afstudeerwerk aan KASK School of Arts.

Bekijk hier ons interview met Charlotte Lybaert.