play

He & Sea

Kris Genijn Pieter Vanluffelen 2016 België 9 '
Een man, uit de zee geboren, is op zoek naar zijn herkomst. Hoe dichter hij bij zijn doel komt, hoe meer hij zichzelf verliest.
#KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • Best Animation Caïro International Animation Forum 2017

Tags

08.02.2016 Jan Sulmont

Lange lijnen kronkelen als waren ze ledlampen door een blauwig, onbestemd landschap. Langzaamaan blijken de lijnen een persoon te vormen, met een bloem als hart en een bloem als verstand. Die antropomorfe figuur neemt steeds nieuwe vormen aan maar sjokt telkens als vastgeketend voort. De blauwe achtergrond blijkt water, in een alles overheersende vloed. Soms wordt die bijna bedwongen, maar dan neemt de oerkracht het weer over. Sic transit gloria mundi.

Het is een wedstrijd, een wedstrijd die je niet winnen kan. Bram Vermeulen zong het over de onvervulbare zucht naar appreciatie van een Vader, in onze lezing toont 'He & Sea' de strijd van Sisyfus tegen de teloorgang van Moeder Natuur, door het smelten van de ijskappen. Maar evengoed zie je een Atlas die het aquatische leed van de wereld torst.

Met stemmenwerk van sopraan Elise Caluwaerts en vectoriële lijntekeningen die zowaar in het altmodische Flash zijn geanimeerd is de productiewaarde van deze parabel van Genijn ('History of Pets') en Vanluffelen helemaal top. Zoals dat hoort bij abstracte parels zit de emotionele lading voor een groot stuk bij het oog van de kijker.