Hertenkoorts

Griet Goelen Louise Van Assche 2021 België 15 '
Emily, een Texaanse cheerleader van acht jaar, leert als lid van een rasechte Amerikaanse jagersfamilie met geweren schieten.

Awards & selecties

  • JEF Festival 2021
  • Docville 2021
  • Brussels Short Film Festival 2021
26.02.2021 Youness Iken

Met ‘Hertenkoorts’ begeven regisseurs Griet Goelen en Louise Van Assche zich op glad ijs. Hoe breng je een gezin in beeld waar wapens onder de neus van kinderen vanzelfsprekend zijn?

Het gezin in kwestie is een Texaanse jagersfamilie. We leren hen kennen vanuit het standpunt van achtjarige dochter Emily, een cheerleader die haar eerste schietles krijgt. Omdat haar familie nog geen hertenkop in de woonkamer heeft hangen, is de sociale druk groot. Durft Emily een hert neer te schieten?

Het ethische aspect springt meteen in het oog. Of Emily wel zo'n hertenkop in de woonkamer wil zien, is nog maar de vraag. Haar heldhaftige pogingen om het beest omver te knallen worden doorprikt met zelfrelativering of spelletjes met broer en zus. Daarbij bedwelmt het zonovergoten landschap. We kijken dan wel de hele tijd naar geladen wapens, Emily’s zorgeloze schietopleiding en familieavonden-bij-kampvuur wentelen deze documentaire in avontuurlijke romantiek. En dat is even amusant als gevaarlijk. Daarenboven wordt de sfeerschepping soms erg lang gerekt: in een eindscène gaat de zon in drie fases onder zonder dat vader en dochter wijken uit hun schiethok.

‘Hertenkoorts’ biedt minder inzicht in haar protagonist dan ze filmtheoretische of ethische vragen oproept.

Zoals Emily’s vader zegt: de jacht is misschien de beste en meest natuurlijke vorm om voedsel te vinden en bereiden. Maar hoe zijn kinderen moeiteloos en spelenderwijs de kneepjes van dat vak leren kennen, kan tegen de borst stoten. Dat de hele queeste ook nog eens draait om een beestenkop-trofee ruikt bovendien naar zinloos dierenleed.

‘Hertenkoorts’ biedt minder inzicht in haar protagonist dan ze filmtheoretische of ethische vragen oproept. Kan je een documentaire maken over de jacht en tegelijk neutraal zijn over wapengebruik bij jongeren? De regisseurs lijken geen oordeel te vellen, maar dat is niet erg overtuigend. In een periode waar enkele Vlaamse jongeren inclusief een Kamerlid voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen voor overtreding van de wapenwet, komt de film bovendien op een nogal ongelegen moment.

Of hoe de Vlaamse realiteit roet in het hertenvlees kan gooien. Ontegensprekelijk: ‘Hertenkoorts’ is gedurfd. Het biedt, uniek voor de Ket & Doc-reeks, ook een blik op jongeren buiten de landsgrenzen. Dat lijkt ons vlakweg dé verdienste.