Het Bijzondere Leven van Rocky De Vlaeminck

Kevin Meul 2010 België 15 '
Rocky De Vlaeminck groeit op omringd door dood en verderf; iedereen in zijn buurt verongelukt op gruwelijke wijze en telkens staat hij in het middelpunt. Op de duur is Rocky ervan overtuigd: als hij iemand graag ziet, dan sterft die, hij werkt als een dodelijk virus.

Awards & selecties

  • Publieksprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2010
  • Beste Kortfilm Brussels Film Festival 2011
  • Beste Kortfilm Chicago International Short Film Festival 2011
  • Grand Jury Prize Seattle International Film Festival 2011
  • etc.

Tags

12.12.2010 Carmen van Cauwenbergh

'Het bijzondere leven van Rocky De Vlaeminck' heeft de Publieksprijs Vlaamse Fictie weten binnen te rijven op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2010. En terecht: niet alleen vertelt Kevin Meul een verhaal met een originele invalshoek, hij weet dit ook in een meer dan aangename verpakking tot ons te brengen.

Met zijn film brengt hij het relaas van Rocky De Vlaeminck, een jongen die onbewust de oorzaak is van de dood van iedereen die hij graag ziet. Zijn opa, zijn vader, zijn hondje; iedereen moet eraan geloven. Rocky besluit dan maar om te stoppen met mensen graag te zien tot het onvermijdelijke toeslaat. Het laatste familielid sneuvelt maar heeft voor één keer wel positieve gevolgen, Angie genaamd.

Wie zijn fotografie laat verzorgen door Nicolas Karakatsanis ('Small Gods', 'Linkeroever') weet dat hij de bal moeilijk kan misslaan. Zijn beelden zijn dromerig, nauwgezet in elkaar geplaatst en ieder beeld is visueel sterk genoeg om op zichzelf te staan. Met zijn eigen stijl weet Karakatsanis een passende, visuele meerwaarde te geven aan de films waaraan hij meewerkt en de verhalen een niveau hoger te tillen. Ook bij de film van Kevin Meul; de tragikomische familiegeschiedenis speelt zich af in de jaren '70, '80 en '90 en dat wordt visueel heel nauwkeurig weergegeven. Karakatsanis weet de film in de juiste sfeer te doen baden en de perfecte omgeving te scheppen voor dit verhaal.

De voice-over van Josse De Pauw voorziet de film van de nodige afstand wat niet alleen een humoristisch effect met zich meebrengt maar de film ook laat balanceren tussen fictie en documentaire. Ook de keuze voor de geposeerde familie-shots voor het huis dragen daar toe bij, maar ze tonen ons tegelijk hoe de relaties binnen de familie evolueren. Waar in het begin alles nog perfect in orde is en iedereen gezellig bij elkaar staat, groeien Rocky en zijn moeder doorheen de jaren uit elkaar. Dit wordt dan ook duidelijk in de letterlijke afstand tussen hen op de geposeerde 'foto'.

In zijn aanpak en humor doet de film ons denken aan 'The Royal Tenenbaums' van Wes Anderson, het verhaal van de al evenzeer tragi-komische evoluties van de familie Tenenbaum maar toch heeft Kevin Meul er een eigen verhaal van weten te maken. Hij brengt alle sterke elementen die aanwezig zijn goed samen en maakt daardoor van 'Het bijzondere leven van Rocky De Vlaeminck' een doordacht geheel dat niet onopgemerkt zal passeren.