Hiêu

Richard Van 2018 Verenigde Staten 24 '
Een Vietnamees-Amerikaans gezin krijgt onverwachts bezoek van hun lang verdwenen patriarch.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Tweede Prijs Cinéfondation Cannes 2019
22.05.2019 Niels Putman

Niemand minder dan Frans filmicoon Claire Denis bekroonde Richard Vans afstudeerfilm ‘Hiêu’ met de Tweede Prijs binnen de Cinéfondation-selectie van het 72e filmfestival van Cannes. Niet toevallig doet de humane stijl van deze studentenfilm vaag denken aan die van Denis.

Richard Van woont nu in San Francisco, maar keert voor z’n film terug naar zijn Vietnamese roots. Daar schijnt hij een licht op een Vietnamees-Amerikaans gezin, wanneer het titelpersonage Hiêu na lange afwezigheid plots weer opduikt in het huis dat hij, met zoon en vrouw, achterliet op zoek naar een ander geluk.

Hiêu is een zachte, verloren gelopen man. De terugkeer naar zijn ex-vrouw oogt onschuldig, maar er schuilt meer in zijn handelingen en de weinige woorden die hij lost. De hoofdacteurs krijgen allebei tijd en ruimte om een vervlogen relatie in één keukenscène te reconstrueren. Tijdens hun stiltes voel je afgunst, maar ook spijt en gemis.

Het is die gevoeligheid die Richard Van sterk weet te vatten in dit korte, slice-of-life portret. Het spannende einde zit dit relatierelaas trouwens als gegoten.