High Jump

Lennert Madou 2021 België 12 '
Otto woont in een afgelegen dorpje, meer dan duizend kilometer van zijn lief Casimir, een professioneel danser. Otto vindt troost in de bewegingen van zijn liefje en gaat met zijn eigen lichaam op zoek naar een manier om te vechten tegen de dagelijkse afstand.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Film Fest Gent 2021
  • Breedbeeld Kortfilmfestival 2021
  • Kortfilmfestival Leuven 2021
  • PinX 2022
  • Brussels Independent Film Festival 2022
  • JEF Festival 2022
19.10.2021 Youness Iken

Een zomerse rêverie van twaalf minuten. Dat is ‘High Jump’, de RITCS-bachelorfilm van Lennert Madou. Het uitgangspunt is nochtans geen droomscenario: Otto en Casimir zitten vast in een langeafstandsrelatie – Casimir is professioneel danser en woont duizenden kilometers ver. Via dagelijkse video-opnames proberen ze om te gaan met de sleur.

Wie Madou’s fotografie kent, herkent die meteen in zijn filmische stijl: weinig afgelijnde modellen, veel ruimte voor beweging en kleurenmengsels. Zo lijken in deze kortfilm de lichten en kleuren in synesthesie samen te smelten. De shots voelen daardoor licht aan: je zweeft als het ware van het ene naar het andere beeld. Otto is daarbij ook piekfijn uitgedost: zijn trui is even wollig als de ik-hou-van-u’s die hij Casimir toespeelt.

De esthetiek verbloemt niet, maar ontwijkt de situatie evenmin: de gevoelens van de twee jongens worden in de gesprekken en in de choreografie realistisch vertolkt.

Erg goed hoe 'High Jump' vermijdt de langeafstandsrelatie overdreven te dramatiseren. De esthetiek verbloemt niet, maar ontwijkt de situatie evenmin: de gevoelens van de twee jongens worden in de gesprekken en in de choreografie realistisch vertolkt.

Nuchterheid dus, maar wel op een bedje van dromerige muziek en acteerprestaties: Felix Braeckman, die Otto speelt, neemt de tijd en laat zijn lichaam spreken. Dat werkt. Zijn witte haarkleur is opvallend — ‘De Witte van Sichem’ schiet je spontaan te binnen. Al zal Braeckman allicht, zoals wel gebeurde op de set van de film van Robbe De Hert, zijn haren niet expres voor het personage hebben geverfd. Er is misschien ook gewoon iets fascinerends aan jongens met witte kapsels? Deze jongeling willen we in elk geval zeer snel terug op het witte doek zien, met welke haarkleur dan ook.

De korte film blijft met twee voeten op de grond en sleept je tegelijk mee naar hogere sferen. Meer woorden moeten daar niet aan vuil worden gemaakt.

Bekijk hier ons interview met de Lennert Madou.