play

History of pets

Kris Genijn 2013 België 5 '
Een requiem voor alle huisdieren die het loodje hebben moeten leggen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Annecy 2013
  • Anima 2013
  • Doc Leipzig 2013
13.12.2013 Annabel Debaenst

Britten houden om onverklaarbare redenen van animals (in trouble) en van schreeuwerige kleuren. 'History of pets' portretteert de huisdierengeschiedenis van een gezin waar de dieren vervloekt zijn vanaf het moment waarop ze een poot in het huishouden zetten. Ze verdwijnen allemaal op mysterieuze wijze uit het verhaal.

De Britse tongval neemt ons mee doorheen een felgekleurd kubistisch-aandoend sprookje waarin onder andere kanaries het spit delven voor de pannenkoekenlucht op verjaardagsfeestjes, goudvissen veranderen in sushi en het konijn verdwijnt waar heerlijke rabbit stew verschijnt op het familiefeest diezelfde week.

We ontmoeten de smalle butlerprotagonist in een bloemenwinkel met een ‘vermiste hond'-affiche aan de muur, waarna hij overgaat tot de roemloze dodedierenlijst. Kris Genijn won eerder met 'Dick Head' de Publieksprijs op het Kortfilmfestival Leuven in 2000 en hielp ook schrijver Bart Moeyaert met een videoclip. Hier loodst hij ons vlotjes door middel van oogwenken en visuele truukjes door alle kamers van het huis tot aan de met dierengraven bezaaide achtertuin.

Het dierenepos van kanarie tot kaketoe bulkt van fijnzinnig sarcasme en droge zelfspot en getuigt van ongebreidelde doch ingetogen ambitie. Hoewel het verhaal een opsomming lijkt te zijn, gibberen we van de eerste seconde tot de laatste terwijl we de spinnende huiskater aan ons voeteinde aaien en hapjes knalrode jellypudding oplepelen.