Homemade

Britt Raes 2011 België 5 '
In de keukenkast van Bernadette houden zich acht volwassen mannen schuil.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Scratch Film Festival
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2011
  • Anima 2012
05.09.2014 Sofie Rycken

Wanneer Bernadette de keuken induikt om een lekkere maaltijd te bereiden, gebeuren er vreemde dingen. In de kasten blijken geen gewone kookspullen te zitten, zoals een kaasrasp en een blikopener, maar acht volwassen mannen. Ze maken samen een paar gerechten klaar, op een wel heel onorthodoxe manier.

Wat meteen opvalt is het kleurgebruik en de tekentechniek. Britt Raes koos voor monoprint, een druktechniek waarbij een afbeelding op een plaat maar één keer kan worden afgedrukt, namelijk op het moment dat de inkt nog nat is. Het effect: ‘zachtere’, soms zelfs doorzichtige lijnen met meer ruis. De prints werden daarna sober ingekleurd in Photoshop, maar Raes houdt het palet beperkt. Hier en daar verschijnt een groen, geel, oranje of bruin vlak, altijd afgezwakt, nooit fel of vrolijk. Ook het geluidsontwerp - van de hand van Kristof Deneijs (zanger bij Yuko) - heeft een duidelijke stijl. Een aanhoudende pieptoon en electronische bleeps worden afgewisseld met het tikken van een klok en metalige, korte geluiden.

De visuele stijl en de muziek sluiten perfect aan bij het karakter van het verhaal. Er hangt een vreemde, vijandige spanning in de lucht tussen de negen stilzwijgende personages. De acht mannen hebben noeste, dommige koppen terwijl de vrouwelijke chef stoïcijns en zelfs een beetje zuur op hen neerkijkt. Ze behandelt haar keukenhulpjes allemaal rot, maar lijkt er weinig voldoening uit te krijgen.

Zijn de mannen haar ex-geliefden die ze wreedaardig in de pan zou willen hakken? Is dit een kritiek op de klassieke rollenverdeling in het huishouden? Of is deze vrouw eenzaam en droomt ze van een man die haar het leven gemakkelijker maakt? Hoe dan ook, Britt Raes maakte een bitterzoet, smaakvol filmpje.