Hotel Straussberg

Jan Soldat 2014 Duitsland 27 '
In een hotel komen homoseksuele mannen samen. Een inkijk in de wereld van (BD)SM.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Best Documentary Go Short 2014
  • Porny Days Zürich 2014
  • Viennale 2014Ja

Tags

07.06.2015 Sarah Skoric

Duits documentairemaker Jan Soldat kiest resoluut voor genrefilms. Op één jaar tijd draaide hij drie documentaires over een private semi-gevangenis waar mannen zich vrijwillig laten opsluiten en folteren. 'Hotel Straussberg' is daar een van. Met zijn eerdere kortfilms 'Law and Order' en 'The Incomplete' heeft 'Hotel Straussberg' onderwerp en aanpak gemeen: fetisjering en (BD)SM bij homoseksuele mannen. 

Slaven, ketens, handboeien en kettingen: het klinkt dan wel obscuur, maar wat de films uniek maakt is de onpartijdigheid van de regisseur. Soldat geeft onomwonden, mits strategische cameraplaatsing, weer wat de mannen onder elkaar doen. Hij vermijdt dramatiek of zwaarte, net door zijn lange, stilstaande shots en afstand. “Ik ben erg strikt over wat ik in beeld wil," verklaart Soldat. “Ik wil mijn personen steeds volledig in beeld, ik beweeg mijn camera nooit als daar geen motivatie toe is." Wat Soldat doet is uniek, zijn stempel herkenbaar: op een ogenschijnlijk lowbudget, afstandelijke manier intieme taferelen weergeven.

Waar Soldat de folteringen toont, toont hij ook de alledaagse conversaties tussen de mannen (over hoe snel je kaal wordt bijvoorbeeld). Waar hij de mannen in eenzaamheid portretteert, met de handen geboeid in een folterkamer, toont hij ook de lichtheid van het bestaan wanneer drie geketende mannen trachten te voetballen met een houtblokje. Wat niet lukt, net door die enkelboeien. We horen of zien enkele aanzetten van hoe de mannen elkaar geselen, maar we zien ook de lichaamswarmte die ze na afloop nodig hebben.

Of hoe iets wat ruw klinkt – gevangenis, foltering, SM – ook week is. Soldat trekt met 'Hotel Straussberg' een moeilijk thema open en relativeert tal van vooroordelen, onttrekt die SM-beleving weg van het label abnormaal.