play

How long, not long

Uri Kranot Michelle Kranot 2016 Denemarken 6 '
Xenofobie, nationalisme en intolerantie zijn een dagelijks verschijnsel. Deze film daagt ons uit om na te denken over een universele verbondenheid die zichzelf niet beperkt.
Animatietoppers #KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • FIPRESCI Prize Annecy 2016
  • Silver Spike Seminici 2016
  • Anima 2017
  • Festival Regard 2016
15.03.2017 Sarah Skoric

Allemaal uniek maar tegelijk ook erg hetzelfde: dat is dan wel een cliché statement (zoals K3 ook bezingt: “we zijn allemaal mensen van vlees en bloed”) maar tegelijk ook wel een ondertitel die zou kunnen passen bij de korte animatie 'How long, not long'.

Wat we zien: van Ku Klux Klan-samenkomsten via heksenverbrandingen tot IS-onthoofdingen. Van Pussy Riot tot de Tankman tijdens de protesten op Tiananmenplein. Van de Titanic tot boten vol vluchtelingen. Van vogels boven boten tot vliegtuigen tot grenzen tot terrassen tot mensen die vanaf hun terras naar buiten kijken – of het nu een oude man of meerdere jongere vrouwen zijn aan de andere kant van de wereld.

De uit Israël afkomstige Michelle en Uri Kranot (koppel) trekken slimme parallelen, denken snel associatief en zetten dat om in diepe penseelstreken, in een tollende animatie. De lijst met referenties in 'How long, not long' is eindeloos, en als een jongetje met felrode springtouw doorheen het beeld springt denk je even: Banksy! Net als dat meisje met de rode ballon! Om vervolgens te denken: eigenlijk loopt deze kortfilm een beetje zoals één lange stroom van Banksy-werk (een Banksy-nopsis dus?). Zoals een terugblik op een menselijke geschiedenis vol demonstraties, protesten, oorlog, cultuur, cultuurclashes, verdeeldheid, armoede – maar dan in een notendop.

Een tollende, expressionistische,  maatschappijkritische geladen animatiefilm.

Niet abstract, wel expressionistisch. Niet afgevlakt, wel emotioneel in reliëf en kleurkeuze. Halverwege de film passeert een stream aan geschilderde portretten, wat dan weer net dat tikje té cliché moreel verantwoord is.

Met 'How long, not long' combineren de Kranots hun cinema- (Michelle) met hun muzikale expertise (Uri voltooide studies hedendaagse muziek en Jazz). De muzikale, dramatische montage — de versmoltenheid tussen beeld en dreigende tonen (zoals de op bassen dreunende machines) — maken het plaatje af. Dat volledig, met verve, verweven doorheen fragmenten van Martin Luther Kings speech na de mars op Selma, vandaar de titel: het geladen ‘How long, not long’.

Met deze maatschappijkritische korte animatie lijken de Kranots, trouwens zelf immigranten, het pad te volgen dat ze vier jaar geleden met  hun stop-motion over een vluchtelingenpaar, 'Hollow Land', plaveiden. En al is 'Hollow Land' net dat tikje beter, toch is het erg uitkijken naar wat we in de toekomst nog van hen kunnen verwachten. Het echtpaar bewijst met deze nieuwste kortfim dat ze politiek kunnen reflecteren én tegelijk durven experimenteren met stijl en technieken. Heel erg de moeite om te volgen (de makers) en te (her-)bekijken (de film).