play

The Hunger

Gutten er sulten

Kenneth Karlstad 2017 Noorwegen 21 '
Aangetrokken door de sensationele wereld van geweld en drugs, is een 16-jarige jongen hopeloos op zoek naar erkenning. Hij komt in contact met een gevaarlijke crimineel aan wie hij koste wat het kost zijn vastberadenheid wil bewijzen.

Awards & selecties

  • Göteberg Film Festival 2017
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • Film Critic's Award (Norwegian Short Film Festival)
  • etc.

Tags

14.12.2017 Jeroen Van Rossem

Dat Jørgen de hoofdfiguur is van dit verhaal, maakt hij al snel duidelijk wanneer hij al kijkend in de camera zegt dat deze film over hem gaat. Hij is een puber die zichzelf een stoer imago probeert aan te meten. Hiervoor zoekt hij contact met een notoire crimineel bij wie hij hoopt drugs te kopen. Alleen loopt de ontmoeting niet zoals hij had gepland.

Wat 'The Hunger' opvallend maakt, is de manier waarom de film weergeeft hoe Jørgen zelf zijn leefwereld aanvaardt en hoe deze soms botst met de realiteit. Oorverdovende elektronische muziek, een flashy montage en een vaak felrode belichting zijn een visuele veruitwendiging van Jørgens nood om zich te identificeren met een machocultuur. Al is dit een cultuur die hier vooral nefast en vernietigend blijkt te zijn en waarbij agressie, stoerdoenerij en alfagedrag primeren.

Dat dit niet helemaal Jørgens wereld is, blijkt bijvoorbeeld uit de eerder alledaagse scènes met zijn vader. Maar ook hoe Karlstad de scènes met de crimineel visualiseert, helpen daarbij. Soms lijkt het of we naar een horrorfilm van Dario Argento op XTC aan het kijken zijn. Het einde draait helaas uit op eerder een niemendalletje - wat bijzonder spijtig is. Daardoor blijkt deze kortfilm bovenal toch ‘style over substance’ te zijn.