play

Hybrids

Doordat het onderwaterleven zich moet aanpassen aan de toenemende vervuiling, veranderen er heel wat overlevingsstrategieën.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2018
  • Kortfilm.be-avond 2018
  • Annecy 2018
  • Best In Show Siggraph 2018
  • Anima’t Best Animated Short Film Sitges 2017
  • Ainma 2018
  • + meer dan 20 internationale prijzen
  • + meer dan 50 internationale selecties
04.12.2018 Sarah Skoric

The circle of life anno toekomst. In amper zes minuten zetten Florian Brauch, Matthieu Pujol, Kim Tailhades, Yohan Thireau en Romain Thirion van de Franse Computer Graphics Animation School MoPa met hun afstudeerwerk 'Hybrids' een dystopische onderwaterwereld neer.

Knap staal(tje animatiewerk).

De levensvormen zoals wij ze kennen zijn niet meer, maar zijn geëvolueerd tot hybride zeedieren. Schelpen en lichamen en dieren hebben plaatsgemaakt voor afval. Aangepast aan hun omgeving geeft dat – in tijden van plastic soup en een door de mens geruïneerd ecosysteem – kroonkurkkrabben, terrine-schildpadden, carrosseriehaaien, olievatvissen en autobandgieren.

Dat klinkt grappig en schattig, maar dat is niet hoe 'Hybrids' kijkt. Geen rustgevend stemgeluid van David Attenborough of kalmerende walvisgeluiden, de muziek in 'Hybrids' is grillig, de sfeer donker en dreigend: iedereen is steeds of prooi of jager. De organismen in de computeranimatie van dit afstudeerwerk zijn slim gekozen, subtiel en realistisch geanimeerd. Een creatieve kijk én kritiek op een prangende kwestie: “We realised that marine life is more than being affected by pollution, it’s getting replaced.” Aldus de makers.

Dit maatschappijkritisch afstudeerwerk is volop bezig aan een (bovenwater) wereldtour en was al goed voor een hele waslijst aan festivalselecties en nominaties (op de filmfestivals van Annecy en Sitges, onder meer). Sinds korte tijd is 'Hybrids' ook online te bekijken– en op een maand tijd was de kortfilm al goed voor zo’n 449.000 views. En als je dan toch bezig bent: check zeker ook de making of van de film.