I was still there when you left me

Marie Mc Court 2020 België 23 '
De kleine Lila voelt zich schuldig wanneer het appartementsblok in vuur en vlam opgaat.

Awards & selecties

  • Bronzen Student Academy Award 2020
  • San Sebastian 2020
  • Busan International Short Film Festival 2020
  • Festival Regard 2020
  • FIFF 2020
  • Short Wood 2021
18.11.2020 Carmen van Cauwenbergh

In 2017 vatte de Grenfelltoren in Londen vuur. Minstens 72 mensen lieten daarbij het leven. Door het uitbranden van het wooncomplex kwam de gebrekkige brandveiligheid van dergelijke woontorens aan het licht, en daarmee ook de sociale ongelijkheid. Het gebruik van foute materialen en het negeren van de waarschuwingen van de Grenfell Action Group spreekt boekdelen. Ook de brandweer zou hebben tekortgeschoten: te lang gewacht met het evacueren en onvoldoende voorbereid op een brand van deze omvang.

De afschuwelijke beelden staan op ons netvlies gebrand, no pun intended. Met haar IAD-afstudeerfilm ‘I was still there when you left me’ herinnert Marie Mc Court ons aan de tragedie. Lila, een meisje van zeven, is alleen thuis en moet haar eigen eten klaarmaken op een gasvuur. Niet lang daarna staat heel het appartement in vuur en vlam. Haar buurjongen Karim kan haar nog net naar buiten bevrijden. Helaas zit één van zijn kameraden nog vast in het brandende gebouw. Een geagiteerde discussie tussen Karim en zijn vrienden volgt: moeten ze hem wel of niet gaan redden? In de chaos van dit alles loopt Lila verloren, terwijl haar haar schuldgevoel alleen maar toeneemt. Ze is er namelijk van overtuigd dat zij verantwoordelijk is voor de ramp.

Een pijnlijke toestand, maar de film slaagt er niet helemaal in om de verschillende emoties overtuigend te brengen. Hier en daar laten de acteerprestaties het afweten: in een film waar het drama al voor zich spreekt, hebben enkele over the top interpretaties een averechts effect. ‘I was still there when you left me’ blijft daardoor als geheel ook te fragmentarisch om te beklijven: de gekozen sleutelmomenten voelen nogal clichématig en voegen weinig toe aan de op zich al schrijnende situatie.

Toch won Marie McCourt een bronzen Student Academy Award, niet helemaal onbegrijpelijk voor zo’n klassiek drama waar de Oscar Academy vaak voor op de knieën gaat. Voor ons laat de film iets te veel steken vallen om te overtuigen.