Ikki illa meint

Andrias Høgenni 2018 Denemarken 21 '
Elinborg loopt per ongeluk haar vriendin Marita tegen het lijf in de supermarkt. Het gesprek is beschaafd en toch ongemakkelijk, omdat Elinborg de verjaardag van Marita is vergeten. Er is echter nog iets anders dat Marita dwarszit. Ze besluit haar vriendin in de val te lokken en vraagt ​​of Elinborg haar heeft geblokkeerd op Facebook.

Awards & selecties

  • Canal+ Award Semaine de la Critique 2019
22.05.2019 Niels Putman

Hoewel de Faroese regisseur Andrias Høgenni ondertussen aan zijn tiende kortfilm toe is, studeert hij met ‘Ikki Illa Meint’ pas dit jaar af aan de alternatieve Deense filmschool SUPER16. Zijn afstudeerfilm is goed voor een selectie én prijs op de 58e Semaine de la Critique in Cannes.

Høgenni zoekt wel vaker intieme verhalen in nogal claustrofobische situaties op. Zo ook in ‘Ikki Illa Meint’. Twee goede, maar uit elkaar gegreide, vriendinnen komen elkaar onverwacht tegen in supermarkt. Hun begroeting is hartelijk, maar voelt geladen en bijzonder awkward. Al snel wordt duidelijk waarom: Elinborg heeft Marita geblokkeerd op Facebook, en Marita wil graag weten waarom. “Het is zeker niet persoonlijk,” wordt geopperd, “maar je stikt me wel, met je online gedrag.”

De Nederlandse titel van de film vertaalt zich naar “zonder slechte bedoelingen”. Dat schetst niet alleen de ondertoon van hun pijnlijke conversatie, maar ook de tragische en jammerlijke afloop. Niet lang na hun “beschaafde” conflict bij de rayon van de melkproducten, overlijdt Marita. Elinborg blijft met een nakend schuldgevoel achter.

Høgenni zet zijn film in als een extreem herkenbare situatiekomedie voor deze eeuw - online-acties die offline confrontaties bemoeilijken -, maar de film ontpopt zich snel tot een sociaal en gevoelig drama over spijt.

Een sterke vertelling, met een goede focus - zowel vormelijk, alsook narratief. Het existentiële nasmaakje bewijst de impact van deze 21e eeuwse tragedie.