play

Induction

Nicolas Provost 2006 België 6 '
Een mysterieus familiedrama waarin het pad van een sjamaan, een eenzame vrouw en een jonge kerel elkaar kruisen.

Awards & selecties

  • Derde Prijs (Courtisane 2006)
  • Beste Experimentele Kortfilm (Sapporo 2006)
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2011
  • Brussels Short Film Festival 2008
  • International Film Festival Rotterdam 2006
  • etc.
05.05.2006 Jan Sulmont

Nicolas Provost ('Papillon d'amour', 'Bataille', 'Oh Dear') zet met 'Induction' zijn onderzoek naar de effecten van filmtaal dapper verder. Terwijl een tiener ergens voor op de vlucht is, sluipt een zwarte man rond het huis van diens middenklassegezin. Iets later staat moeder in haar ondergoed in de woonkamer.

Als je 'Induction' enkel bekijkt als een exploratie van een dierlijke lust tussen blank en zwart, waar moeder en indringer zich weinig verrassend aan zullen overgeven, blijft 'Induction' steken op het al te expliciete niveau van Lars Von Triers 'Manderlay'. De diepgang en nuance van Marion Hänsels 'Dust' zijn dan ver weg.

Maar beeldend en sferisch is dit werk erg sterk. Rookpluimen zweven achterstevoren over het scherm: zien we illusies letterlijk in rook opgaan of is dat net niet zo? Als een bewegend tableau met schaapjes in de wei letterlijk op zijn kop wordt gezet, blijven de vragen zich opstapelen. Door die invraagstelling van cinema als medium, bereikt Provost dat angst, dreiging en ontkenning sterk voelbaar worden. De ('Shining'-gewijs) vluchtende tiener en afwezige vader zorgen voor een verbreding van het thema dat de videokunstenaar uit 'Yellow Mellow' en het veelbekroonde 'Exoticore' meebrengt. Hier gaat het niet enkel om de oergevoelens die de zwarte bij de blanke oproept, maar ook om angst voor het primaat en de gevolgen van seksualiteit tout court. Dat veel omvattende thema wordt in dit korte werk geëvoceerd, maar niet uitputtend geëxploreerd.

Gelukkig is Provost het soort hedendaags artiest waarvan je recyclage en nieuwe versies van eigen werk mag verwachten. We kijken uit naar andere cases die zijn wetten van de seksualiteit kunnen verfijnen.