play

Kulturen

Ernst De Geer 2018 Noorwegen 25 '
In de concertzaal waar Arvid werkt, loopt de zaal vol voor de grote première van een concert waarin zijn zus ook meespeelt. Arvid hoopt op zijn eigen momentje in de spotlights, maar de avond verloopt niet zoals hij verwacht.
Sterk Scandinavisch

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • FIPRESCI Prize Drama Short Film Festival
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2018
  • Brussels Short Film Festival 2019
27.12.2018 Liza Brandt

Kulturen’ heeft al enkele prijzen met de vermelding ‘Best Kortfilm’ ontvangen, en zal er ongetwijfeld nog meer in de wacht slepen. De Noorse regisseur Ernst De Geer is pas afgestudeerd en weet hoe hij een kortfilm moet maken: de shots zijn strak, de acteerprestaties indrukwekkend en het scenario is ronduit af.

De film opent met enkele stilistische beelden van het toekomstige plaats delict waarna Arvid ten tonele verschijnt. Hij begeeft zich ten midden van het podium en kijkt recht de concertzaal in - zonder publiek weliswaar. De eerste dialoog maakt meteen duidelijk dat Arvid een onuitstaanbare kerel is. Hij zou maar al te graag met alle aandacht en lof gaan lopen, maar het is zijn “kleine zusje” die indruk maakt als violiste. Gedurende het concert komt hij in conflict met een al even vervelende man. Wat volgt is een pijnlijk gênante situatie die op schitterende wijze blijft escaleren.

Het eenvoudig getrommel en de orkestmuziek ondersteunen afwisselend de spanningsboog. De climax wordt live begeleid door Arvid himself die de afterparty mag opluisteren met pianomuziek.

‘Kulturen’ is een scherpe en pijnlijke satire op de maatschappij die doorweven is van zwarte humor. Een uitstekend Noors exportproduct zoals we van Scandinavië gewoon zijn. De twee hoofdpersonages komen zeer geloofwaardig over en ondanks dat de verhaallijn soms ietwat voorspelbaar is, blijf je geboeid kijken hoe de plot zich ontplooit.