La Manzana

Henry Disotuar 2017 België 27 '
Een intieme blik in de wereld van een tiener die op het punt staat uit Cuba te verhuizen.

Awards & selecties

  • Student Film Award Hamptons International Film Festival 2017
  • Aesthetica Short Film Festival 2017
  • Breedbeeld Kortfilmfestival 2018
  • Rhode Island International Film Festival 2017
  • Wegiel Film Festival 2017
  • LA Shorts International Film Festival 2017
  • etc.
19.09.2018 Jan Sulmont

In een wirwar van straten slaan kibbelende chica’s in hotpants hun jaloerse frustraties van zich af, hun hombres amuseren zich met rum-cola en reggaeton. Er zijn vintage fifties Amerikaanse wagens, pastelgroene muren en de azuurblauwe oceaan. Cuba leent zich schitterend voor cinema, zo blijkt andermaal uit prachtfilm 'La Manzana'.

Henry Disotuar leefde tot zijn tiende in Santiago de Cuba, daarna verhuisde hij naar België met zijn moeder. In zijn masterproef als regisseur aan het RITCS in Brussel vertaalt de regisseur dat autobiografische element naar een heerlijk half uurtje cinema, vol universele thema’s. Disotuar ging zijn acteurs ter plekke casten en vond amateurs vol naturel. Niet elk van hen weet de overacting te ontstijgen maar die groots uitgedragen emoties passen wonderwel bij de heightened reality van zijn hoofdpersonage.

De tienjarige Danilo vraagt zijn oma wanneer mama eindelijk terugkomt uit Europa. Ze zou een laptop meebrengen, waar hij dan een spreekbeurt over kan geven. Maar moeder en computer laten lang op zich wachten. Danilos uiteindelijke spreekbeurt zal gaan over de appel uit de Spaanstalige titel – voor de gemiddelde Cubaan een onbekende vrucht.

Chef camera Ruben Appeltans, eerste assistent bij tv-serie 'De Ridder' en bij Adil en Bilalls 'Patser', zorgt voor zondermeer prachtige beelden. Soms vluchtig en uit de losse pols, zoals bij de hevige straatdiscussies, dan weer met statische juweeltjes – het beeld van Danilo’s oma die in haar schaars belichte keuken roert in de bonensoep, beklijft als was het een klassiek schilderij. De schermcomposities en occasionele top shots of split screens tonen een voorliefde voor het werk van Wes Anderson, wiens 'Moonrise Kingdom' ook nog wordt weerspiegeld in het padvinderssjaaltje van Danilos schooluniform.

Alvast productiehuis De Wereldvrede ('Bevergem', 'Cargo') kreeg het talent van Disotuar in de gaten. Zij produceren binnenkort zijn nieuwe project 'Grapefruit'. Misschien smaakt die wel even goed als deze appel.