play

Le bleu blanc rouge de mes cheveux

Josza Anjembe 2015 Frankrijk 22 '
Tiener Seyna komt voor onverwachte obstakels te staan wanneer ze haar Franse nationaliteit probeert te verkrijgen.
#KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • César-nominatie
  • Palm Springs International ShortFest
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • etc.
08.12.2017 Liza Brandt

Haar mooie afro-coupe is Seyna haar trots. Net zo trots is ze op Frankrijk: het land waar ze geboren en getogen is, waarvan ze alle historische quizvragen zonder moeite kan beantwoorden.

Seyna studeert af met onderscheiding en daar heeft ze een reden voor. Met haar baccalaureat op zak kan ze eindelijk de Franse nationaliteit verkrijgen, iets waar ze reikhalzend naar uitkijkt. In haar liefdevolle gezin wordt haar diploma met trots onthaald, maar wanneer Seyna haar plannen wil realiseren, stuit ze op verzet uit onverwachte hoek. Niet alleen binnen haar gezin ontstaan er spanningen, Seyna moet ook nog eens de regels van de Franse bureaucratie doorstaan. Past haar Afrikaanse coupe wel bij de Franse nationaliteit?

De documentairemaakster Josza Anjembe heeft zich voor haar eerste fictiefilm deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Het scenario is voorzichtig opgebouwd waardoor we voldoende tijd krijgen om Seyna haar leefwereld en de achtergrond van haar vader goed te leren kennen.

De geloofwaardigheid en grootste kracht van deze film is zonder twijfel te danken aan de acteerprestaties van Grace Seri: met een bijzondere naturel schakelt de actrice afwisseld tussen een eerlijke kwetsbaarheid en een straf zelfbewustzijn. Dochter, zus, vriendin, schoolgenoot: ze vervult alle rollen met verve. Een opvallende prestatie van de jonge actrice.

'Le bleu blanc rouge de mes cheveux' is een erg actuele kortfilm die de bureaucratie aan de kaak stelt en ook generatieverschillen binnen gezinnen met een migratieverleden blootlegt.