Le chevalier blanc

Bernard Yerles 2015 België 22 '
Een man ontdekt dat zijn vrouw, met wie hij twintig jaar getrouwd is, hem bedriegt. Hij besluit het te accepteren.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • BIFFF 2017

Tags

24.06.2016 Jan Sulmont

The horror! Deze kortfilm start met een bijbelcitaat. Uit Apocalyps dan nog wel: “Et voici un cheval blanc, et celui qui le montait s’appelle fidèle et véridique…”. In realiteit blijkt de ridder op het witte paard vaak een illusie en menig troubadour neemt het met liefdestrouw niet al te nauw. Nou moe! 

Al die evidente levenswijsheden brengt televisieacteur-turned-réalisateur Bernard Yerles bovendien met een berg tenenkrullende clichés - een brief die later van belang zal blijken, wordt niet minder dan drie keren met extreme close-ups in beeld gebracht, telkens uit een andere hoek, één keertje terwijl de schrijfster ervan hem liefdevol streelt. Het onzekere kind dat bij de start wordt opgevoerd, komt enkel met het eind  terug, dit keer met traantje in de ooghoek. Tussendoor bepraten zijn scheidende ouders zijn drankgebruik en haar ontrouw - "c'est un peu surréaliste, non, comme situation?", vraagt ze retorisch. Hij: "la vie n'est pas une conte de fée". En effet.

Tussen de talking heads door krijgen we beelden van een ridder die gewapend met een fakkel ten strijde trekt tegen zijn liefdesrivaal, een scheef gekadreerde seksscène en een taxichauffeur die alwetend in zijn achteruitkijkspiegel blikt. Makkelijke en slecht gemikte metaforen, die de geloofwaardigheid van de acteerprestaties niet in positieve zin beïnvloeden. Een interessant thema als een langzame, larmoyante huwelijksbreuk leidt nochtans niet per definitie tot een trage, tranerige film - kijk maar naar François Ozons '5x2'.  

Nog vermeldenswaard: een piepkleine bijrol voor Fabrizio Rongione, de Belg met Italiaanse roots uit zowat elke film van de broers Dardenne, en de soundtrack van Brusselaar David Callas – niet de kleinzoon van Maria en gelukkig maar, haar klasse zou niet passen bij dit helaas mislukte werkstuk.