Les homards immortels

Kate Voet 2017 België 13 '
Tijdens een lange nacht ontmoeten de gescheiden Alba en Max elkaar. Ze ontdekken elkaar opnieuw en onthullen hun motivaties en verlangens tegen de achtergrond van een anonieme, buitenlandse stad. Ze balanceren op de dunne lijn tussen eenzaamheid en verbinding.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Filmfestival Oostende 2017
  • Ciné Prive 2017
  • Hong Kong Arthouse Film Festival 2018
  • Black Canvas Film Festival 2018
  • Amsterdam Independent Film Festival 2018
  • Brussels Independent Film Festival 2018
06.09.2017 Jannes Callens

Gedurende een lange nacht, vindt het weerzien van Alba en Max plaats in een anonieme stad. Zij, gespeeld door Jill Verhaeghe die een beklijvende prestatie aflevert en hij, gespeeld door de fantastische acteur Jan Bijvoet ('De Reconstructie', 'Hampi'). Na een abrupt afscheid, trachten ze elkaars verlangens en motieven te achterhalen - balancerend op de dunne lijn tussen vereenzamen en verbinding.

Regisseur Kate Voet en cinematograaf Victor Maes schotelen ons een uitermate sfeervol chiaroscuro-openingsbeeld voor waardoor menig toeschouwers ongetwijfeld iets dichter bij het scherm trachten te kruipen. Het beeld waarin we voor het eerst kennismaken met Max is al minstens even mysterieus. De toon is gezet.

De connectie tussen Alba en Max lijkt op het eerste zicht telepathisch, maar dan volgt de ontmoeting: een langverwachte reünie tussen twee (voormalige) geliefden, waar woorden ontoereikend blijken. Hun onvermogen om de wereld door elkaars ogen te zien markeert de cesuur. De ontmoeting vindt plaats op een niet nader bepaalde plek in een anonieme stad: ideaal om elkaar terug te vinden, ongehinderd door het verleden.

In 'Les Homards Immortels' is liefde een oerkracht. Een haast ongeëvenaarde bron van intimiteit die aan de mens blijft kleven als teer aan longen van een kettingroker. Twee geliefden zoeken naar elkaars zienswijze, elkaars visie. Ze willen elkander vinden en eeuwig op dezelfde plek vertoeven. Het hartstochelijke verlangen blijft zinderen, ook wanneer ze niet bij elkaar zijn. Het is een genietbaar en voor velen erg herkenbaar spelletje touwtrekken tussen cohesie en afstoting.

De ontelbare close-ups versterken de intimiteit van het verhaal. Een filosofisch geïnspireerde fluisterende voice-over knoopt de film aan elkaar. Voet is ongetwijfeld - en geheel terecht - een superfan van Terrence Malicks indrukwekkende fluister-oeuvre. De kers op de taart is de prachtige muziek van Senjan Jansen.

Voets film laat je verweesd achter. Pas aan het bittere eind is er tijd om te reflecteren. Dan wordt duidelijk dat de regisseuse een verhaal vertelt volgens een sterk consistente visie. Toegankelijk? Absoluut niet. Interessant? Zeer zeker.