The Letter

Kenneth Mercken 2011 België 15 '
Een jonge Rus komt naar België om er zijn jongensdroom te realiseren: profwielrenner worden. Onder druk van zijn ploegleider gaat hij doping gebruiken. Langzaam maar zeker verliest hij zijn greep op de realiteit, en raakt steeds meer vertrouwd met de donkere zijde van de wielersport.

Awards & selecties

  • VAF Wildcard Fictie 2011
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2011
  • Filmfestival Oostende 2012
  • Speciale Vermelding International Student Film Festival Tel Aviv 2012
  • Munich International Festival of Film Schools 2012
  • Freshwave International Short Film Festival 2012
05.12.2011 Jan Sulmont

Een beweeglijke camera zit twee jonge, Russische wielrenners dicht op de huid. Hun spieren bulken. Hun brein raast van endorfine. Harder, better, faster, stronger; met dank aan de Pot Belge die hun Vlaamse ploegdokter voorschuift. Oké, groeihormoon of ATP spuiten verhoogt je kans op kanker, maar “what is cancer compared to winning Paris-Roubaix?".

Genkenaar Mercken ging ooit zelf een wielerdroom achterna en werd in 2000 Belgisch kampioen bij de elite zonder contract. Bij een passage in Italië woonde Mercken samen met een Zweed en twee Russen. Hun (en zijn) verhaal is het startpunt van deze donkere, semi-autobiografische film, die niet wegblikt als er shots worden gezet in buikplooien.

De mix van naturalistische, op zijn Dardennes gefilmde discussies met frenetiek gemonteerde koersbeelden werkt. De vreselijk pijnlijke slotbeelden tonen de dark side van het door doping geïnfecteerde wielermilieu. Bepaald geen pretje.