Lieve

Vincent Groos 2019 België 18 '
Als kersverse thuisverpleegster trotseert Lieve op haar bromfiets vol moed weer en wind om haar bejaarde patiënten bij te staan. Ze heeft een groot hart en wil haar best doen om de wensen van haar patiënten zo goed mogelijk te vervullen.

Awards & selecties

  • Best Acteerprestatie Kortfilmfestival Leuven 2019
  • Ongezien Kort 2019
  • Brussels Short Film Festival 2020
  • Zuidelijk Film Festival 2020
14.10.2020 Tom Cuypers

In een job die rond empathie en menselijk contact zou moeten draaien, ligt de werkdruk voor thuisverplegers vaak zo hoog dat er net voor die zaken bijna geen tijd meer over blijft. De afstudeerfilm van Vincent Groos komt zo met een bijtende boodschap over de tegenstrijdigheden van het verplegend vak, gebaseerd op echte ervaringen van een vriendin.

Lieve is een jonge thuisverpleegster voor hulpbehoevende bejaarden, die – zoals haar naam doet vermoeden – een groot hart bezit. Omdat ze voor iedereen altijd goed wil doen, heeft ze nog niet geleerd neen te zeggen. Daardoor wordt de werklast zo overweldigend dat er uiteindelijk slachtoffers vallen. Het is de harde realiteit van een sector, waarin 'zacht' een codewoord zou moeten zijn.

Het hoofdpersonage wordt in contrast geplaatst met de veel relaxere verpleegster Zoë. In eerste instantie lijkt zij de boosdoener, die werk op Lieve afschuift, zaagt over haar patiënten en de dood als iets banaals behandelt. Een graf langs de weg wordt voor haar een handige plek om sleutels achter te laten, terwijl Lieve zich nog respectvol verontschuldigt bij de overledene. Op het einde van Groos' vertelling, leren we dat die houding net een noodzaak wordt om te overleven in het vak. Lieve leert uiteindelijk neen zeggen, en verandert zo waarschijnlijk ook in een Zoë.

Een film die smeekt om meer (ruimte voor) menselijkheid.

Groos kiest voor een sobere aanpak: enkele krachtige composities binnen het winderige polderlandschap vertellen veel. De patiënten wonen in oude, alleenstaande huisjes, omringd door de natuur, maar op de achtergrond dreigen steeds de enorme koeltorens van de kerncentrale van Doel. Polderdorpen zijn een sterk symbool voor de oudere generaties die uiteindelijk moeten wijken voor de onstuitbare opmars van de moderne wereld. Zo sluit de setting perfect aan bij de thematiek van de film, waarin een job die rond menselijkheid zou moeten draaien, haast herleid wordt tot mechanisch bandwerk. Als je van mensen robots maakt, zullen ze van hun hart een steen moeten maken.

‘Lieve’ smeekt om meer (ruimte voor) menselijkheid. Ook de soundtrack, gecomponeerd door Vincent Groos zelf, draait rond het stemgeluid van hoofdactrice Joke Emmers. Dankzij haar opmerkelijke prestatie — vorig jaar in Leuven bekroond door de jury — in combinatie met de pijnlijk herkenbare situaties en de authentieke dialogen brengt Groos op een ontroerende manier de schrijnende situatie van de verpleegsector in kaart.

'Lieve' is op zaterdag 17 oktober te zien op Canvas om 23u40, en daarna te bekijken via VRT NU.