L'Infini

Lukas Dhont 2014 België 22 '
Samen met zijn moeder Josephine pikt de elfjarige Oscar zijn vader op. Het contact tussen de twee is zwakjes en onwennig.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Juryprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014
  • Juryprijs Film Fest Gent 2014
  • Filmfestival Oostende 2015
  • FIFF Namen 2015
  • etc.
15.11.2014 Simon Desmet

Steven keert na enkele jaren terug in het leven van de jonge Oscar en zijn moeder Josephine. Dit is een hele aanpassing voor Oscar, en de twee zijn in een voortdurende dynamiek van aantrekken en afstoten. Dierlijk gedrag en rauwe emotie vormen de basis van hun verwarde relatie, benadrukt door een taalbarrière (Steven spreekt Frans). 'L'Infini' toont in enkele flarden de ontwikkeling van Oscar als kind dat opkijkt naar een vaderfiguur tot een man die zijn gezin beschermt tegen diezelfde figuur.

Lukas Dhont wilt met zijn afstudeerwerk aan het KASK moderne dans en film samenbrengen. Geïnspireerd door de dansvoorstelling 'Victor' van Jan Martens staat beweging centraal. Alles wordt bekeken vanuit het standpunt van de choreograaf en de film is opgebouwd uit abstracte tableaus: Steven en Oscar die schaduwboksen, Steven en Josephine die dansen, Steven en Oscar die autorijden ... Dat is bij momenten nogal vermoeiend in beeld gebracht.

De intense close-ups en schokkerige beelden zijn expressief, maar ze ontnemen de kijker ook een visuele context waarin de figuren zich voortbewegen. Dat maakt het als kijker moeilijk om wat Dhont dans noemt als zodanig te ervaren. Zonde, want de narratieve elementen in 'L’Infini' zijn opvallend sterk en mogen gerust wat meer aandacht verdienen. De innerlijke strijd van Oscar (sterke acteerprestaties van de jonge Leonard van Iseghem) wordt heel treffend weergegeven in momenten van vertedering en agressie: het ene moment valt hij aan, het volgende slaapt hij in de armen van zijn moeder.

'L’Infini' is een bijzonder ambitieuze film, en Dhont probeerde er heel veel in te verwerken. Hij wil zichzelf als regisseur duidelijk uitdagen om persoonlijke grenzen te verleggen, visueel, narratief en alles ertussen. Petje af.