The Lying Angel

Geert Vandenbroele Kris Mergan 2020 België 12 '
Hebben Noah en Darwin iets over het hoofd gezien? Aan boord van het schip 'Lying Angel' loopt een feestje van de meest succesvolle leugenaars volledig uit de hand. Wie overleeft de Homo Sapiens, wie is hier de grootste fantast?

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020

Tags

25.03.2021 Laika Planchenault

De evolutietheorie door een nieuwe, magische bril. Het regisseursduo Geert Vandenbroele en Kris Mergan zet de stijl van vorige samenwerkingen ‘Goed Nieuws’ en ‘Diamant’ verder. ‘The Lying Angel’ werpt een alternatieve, fantastische blik op de menselijke evolutie.

Een schip vol verderfelijke types stevent op de rand van de aarde af, een non deelt verdacht veel kenmerken met een prehistorische pinguïn en ook de menselijke hebzucht blijkt diepe wortels te hebben. Vandenbroele en Mergans laatste productie valt moeilijk samen te vatten. Hun animatiefilm bestaat uit verschillende vignetten waar bedrieglijkheid telkens het hoofdthema blijkt. De rijkelijk geïllustreerde taferelen roepen een gevoel op dat schommelt tussen verwondering en walging. De decadentie aan boord van het schip de Lying Angel en het wangedrag van onze dierlijke voorouders worden telkens weergegeven in de typerende kleurrijke animaties van Vandenbroele en Mergan. Dit sterk contrast levert een interessante kijkervaring op.

Daar draagt de soundtrack ongetwijfeld aan bij. De welbekende tonen van Nicole en Hugo’s ‘Goeiemorgen Morgen’ vergezellen het eerste shot dat we van het schip te zien krijgen. Later luiden de woorden “De wereld is een schouwtoneel dat wij bespelen” het einde van dit verwonderlijk verhaal in. Zonder vrolijk deuntje en met kurkdroge opvoering klinkt de tekst van de Vlaamse klassieker verrassend onheilspellend. De toon slaat over wanneer eerst de blokfluit en later de gehele score het nummer aanvullen. Zo laat het regisseursduo ruimte voor hoop en humor in hun blik op de humane (r)evolutie.