The Memory Shop

Christiaan Neu 2019 België 17 '
In het jaar 2036 bezoekt een vrouw 'The Memory Shop'. Vernieuwende technologie zorgt ervoor dat je je herinneringen daar kan herbeleven en laten registreren op film.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2019

Tags

29.11.2019 Matthias De Bondt

Welke waarde hechten we nog aan herinneringen in een wereld waarin die door technologie kunnen worden geregistreerd, en naar keuze worden herbeleefd? Verliezen ze hun unieke en private karakter, of versterken ze net de herbeleving ervan? Dat vormt de centrale vraagstelling in ‘The Memory Shop’, dat romantisch drama mengt met science fiction.

Katelijne Damen speelt Lima, een gepensioneerde vrouw die voor haar demente man zorgt, en wiens geheugen met de dag lijkt te vervagen. Het is om die reden dat ze The Memory Shop binnenwandelt, een zaak die zich specialiseert in het laten herbeleven en registreren van herinneringen. Lima weet perfect waarvoor zij komt: 7 mei 1990, Lac de Berléand, het moment waarop haar man haar ten huwelijk vroeg.

Die herinnering speelt zich af als een idyllisch plaatje. Voor Lima is het een hunkering naar dat wat ooit was: de man waar ze verliefd op werd, lang voordat zijn ziekte roet in het eten gooide. Maar wanneer de technologie het begeeft, wordt Lima stante pede terug naar de reële wereld geslingerd. Met lege handen wandelt ze terug naar huis.

Dat Neu met ‘The Memory Shop’ het drama binnen een science-fiction setting plaatst is interessant, alleen jammer dat de film uiteindelijk vooral een melodrama wordt waarbij het universum weinig meerwaarde biedt. Het magere conflict, dat ook snel uit de weg wordt geruimd, lijkt aanzet te geven tot iets groters, maar die verwachting wordt echter nooit ingelost.

Uiteindelijk overwint het menselijke contact in dit te eenvoudige science fiction drama.