play

Milovan Circus

Gerlando Infuso 2008 België 8 '
Een uitgebluste circusartiest kijkt terug op z'n leven.

Cast & crew

05.09.2014 Sofie Rycken

Wel eens in een circus blijven hangen na de voorstelling? 'Milovan Circus' schenkt u een blik achter de schermen, door de ogen van één sterartiest. Koorddansen, goochelen, op een éénwieler rondrijden, zich uit een kanon laten schieten: hij heeft het allemaal gedaan, het applaus en het geld in ontvangst genomen. Maar... dat was vroeger.

Voor er een nieuwere, jongere, meer opvallende act zich aanbood en hem van zijn troon stootte. In plaats van houten banken vol joelende mensen bestaat zijn publiek vandaag enkel nog uit de straatstenen. Hij is oud, zijn lichaam is moe. Uitgedost als mimespeler schreeuwt zijn lichaam één en al tristesse uit.

De Belgische regisseur van 'Milovan Circus', met de ronkende naam Gerlando Infuso, weet de sfeer onmiddellijk te zetten - de melancholische muziek, de Tim Burton-achtige poppen en de prachtige ontworpen gothic decors passen naadloos in elkaar.

Dankzij de aandacht voor detail en de intelligente overgangen van de ene scène naar de volgende, van het verleden naar het heden, voelt het verhaal tegelijk groots en persoonlijk aan. Zijn artiest is ver over zijn hoogtepunt heen, maar deze - macabere - performance staat als een huis.