Mixed Materials

Anna Van Riel 2017 België 6 '
Hoe vermijd je het zwarte gat na de kunstacademie zonder noemenswaardige contacten in de professionele kunstwereld en zonder uitgebreid sociaal netwerk? Twee jonge, pas afgestudeerde kunstenaars zijn vastbesloten om het te maken en gaan enthousiast aan de slag. Maar niet alles loopt zoals gepland… Gelukkig is oma er nog.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Film Fest Gent 2017
  • Breedbeeld Kortfilmfestival 2018
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • Anima 2018
  • Brussels Short Film Festival 2018
  • Animafest Zagreb 2018
13.10.2017 Carmen van Cauwenbergh

Wat een artiest lijden kan. Steeds opnieuw van nul beginnen, geen inspiratie hebben, ontevreden zijn over het resultaat, inschrijven voor een project en afwachten of je al dan niet wordt geselecteerd… Het is een manier van leven die emotioneel heel wat vergt. Met 'Mixed Materials' vertelt Anna Van Riel hoe het is om als jonge kunstenaar aan de slag te gaan. Zelf afgestudeerd aan het KASK dit jaar, kent ze perfect alle onzekerheden en de daarmee gepaard gaande emoties.

Twee jonge kunstenaars werken aan een project, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De ene mislukking volgt de andere op tot de moed hen volledig in de schoenen zakt. Maar met hulp uit onverwachte hoek rapen ze zichzelf bijeen en werken ze naarstig verder.

Met veel zelfrelativering en humor weet Van Riel te vatten hoe het voelt om aan het begin van een artistieke zoektocht te staan. Haar animatie is mooi getekend en de onschuld van haar onderwerp wordt fraai doorgetrokken in haar naïeve stijl met veel oog voor detail en verleidelijke pastelkleuren. De meta-titel geeft met een knipoog haar techniek prijs.

Op een verfrissende manier vertelt de regisseuse iets over de angsten en de aarzelingen waar menig kunstenaar mee worstelt. Gelukkig voor ons zijn er genoeg arme zieltjes die deze lijdensweg alsnog willen ondergaan en zelfs bewust weer opzoeken. Opdat wij ons kunnen vermaken met hun creaties - vielen dank, Van Riel & co.